Data: 2004-08-18 14:31:51
Temat: Re: masala dosa - strączkowe inaczej
Od: m...@p...onet.pl (Kot)
Pokaż wszystkie nagłówki
eM wrote:
> "Martka" pyta, calkiem slusznie:
>
>>w linkach ktore podalas jest urad dal - taka mala czarna fasolka...
>
>
> Mmmm, wiem, ale co to jest?
No taka mala czarna fasolka ;) Trzeba ie rozejrzec po zdrowych sklepach,
zazwyczaj maja kilka gatunkow fasoli. Ja ostatnio upodobalam sobie
flageolet, drobna, jasnozielona, o delikatnym smaku, szybko sie gotuje
(chyba podstawowa zaleta ;) A z czerwona fasola robie pyszna zupe
wegetarianska z cala masa warzyw. Oczywiscie mozna z kazda inna, ale z
czerwona jest ladnie ;)
Zajrzalam do mojej ulubionej wegetarianskiej ksiazki kucharskiej (Sarah
Brown "kuchnia wegetarianska") i tam pisza, ze czarna fasola jest
odmiana "fasoleus vulgaris", z wierzchu jest czarna, w srodku biala i
nie nalezy jej mylic z czarnym ziarnem pewnej odmiany soi uzywanej w
Chinach.
--
Kot
m...@p...onet.pl
--
Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia
|