Data: 2013-04-22 21:50:22
Temat: Re: mokry sernik jak
Od: Ikselka <i...@g...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Dnia Mon, 22 Apr 2013 21:34:09 +0200, lamia3c napisał(a):
> "Ikselka" <i...@g...pl> wrote in message
> news:yn86ccpi8hme$.ig787d9a3bz6.dlg@40tude.net...
>> Mój jest wilgotny i piankowy. Jest świetny i koniec. Masz:
>> http://tiny.pl/h81sm
>
> dzięki,
> (jedynie chyba przewracanie sernika bym sobie z wygody darowała i kroiła z
> blachy.. )
Piekę ten sernik w okraglej tortownicy i lubię jak wierzch jest równiutki,
bo ladniej wygląda no i można go posmarowac goracym morelowym dżemem, który
zastygnie i utworzy glazurę. Można i czekoladą polać, co lubią niektórzy.
>
> A mąka ziemniaczana w przepisach sernikowych jaką ma 'funkcję'? tutaj widzę
> nie trzeba
>
Tutaj jest waniliowy budyń - i skrobia ziemniaczana w nim jest. Pełni ona
rolę utrwalacza sprężystości gdyż pęcznieje od nadmiarowej wilgoci z sera i
śmietany, nie pozwala sernikowi podpłynąć wodą, co przy dzisiejszej
jakoscis sera zdarza się nierzadko.
--
XL
"Przypadek - to Bóg przechadzający się incognito." A. Einstein
|