Data: 2009-12-13 17:14:00
Temat: Re: no?e kuchenne
Od: vcore <mail*wytnij*@vcore.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Jacek Szaniawski pisze:
> vcore <mail*wytnij*@vcore.pl> wrote:
>
>>>> Wszystkie nowoczesne firmowe noże są produkowane ze stali nierdzewnej
>>> to wszyscy wiedza, ale sa stale roznej jakosci. w wodzie to zadna nie
>>> rdzewieje, ale proszek do zmywarki jest bardzo agresywny i na stali
>>> nierdzewnej gorszej jakosci pojawiaja sie delikatne brazowe plamy.
>> Coś za coś, im większa zawartość węgla tym większa podatnośc na utlenianie i
reakcje z innymi
>> substancjami, ale im więcej węgla tym lepsze właściwości tnące, noże z węglówki
dają się ostrzyć
>
> niezupelnie o to chodzi. mam lyzki z nierdzewki ktore w zmywarce
> rdzewieja.
Chodzi właśnie o węgiel, bo zawierają go wszystkie gatunki stali nawet INOX czy jak
kto woli
nierdzewka, tylko że są to bardzo śladowe ilości - a jak stwierdził ktoś wcześniej w
zmywarce są
stosowane bardzo agresywne środki które mają odczyn zasadowy i powodują korozję
metali, wyłączając
stal kwasoodporną - bo tylko ona jest odporna na działanie tego typu środków
--
www.blog.vcore.pl o Blog prywatny
www.webprogress.com.pl o WebProgress - Nowoczesne aplikacje internetowe
|