Data: 2004-12-18 08:19:16
Temat: Re: pierniczki miękkie - jak zrobić?
Od: "Barbara \(Basiek\)" <smilingdolphin_nospam@nospam_wp.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
> Szukam, szukam i niczego konkretnego nie mogę się doszukać- chodzi mi o
> pierniczki: co zrobic zeby byly typu katarzynek?- pulchne i miekkie. Do
> tej
> pory nie udalo mi sie stworzyc miekkich pierniczkow, nawet po uplywie
> dluzszego czasu od upieczenia za bardzo nie zmiekly (co nie znaczy, ze nie
> byly smaczne :) Bede wdzieczna za pomysly. Potrzebuje urozmaicenia :)
> Pozdrawiam cieplo, przedswiatecznie
> Gosia
Niedawno podawałam ten przepis na miękkie pierniczki:
1 kostka masła
1,5 kg mąki
3 - 5 jaj
1/2 kg miodu
2 łyzki sody oczyszczonej rozpuszczonej w mleku
1/2 kg cukru
przyprawa piernikowa
1 łyżka kakao
Cukier, miód, masło - rozpuścić, wlać do mąki, dodać przyprawy.
Jak ostygnie dodać jajka + sodę (zimne).
Ciasto powinno leżeć tydzień, ale ja kiedyś piekłam juz po 2-3 dniach i
wyszły tak samo dobre.
Pozdrawiam.
Barbara.
|