Data: 2000-07-17 11:53:37
Temat: Re: placki (pancakes?)
Od: "Joanna Harasym" <h...@c...ae.wroc.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Wladyslaw Los napisał(a) w wiadomości:
<1edt1tm.2lk6fj1a7jgcyN%wlos@tele.com.pl>...
>Ja korzystam z amerykanskiego wydania "Larousse gastronomique". A oto
>definicje z "American Heritage Dictionary":
>pancake n.
>1. A thin cake made of batter that is poured onto a hot, greased surface
>and cooked on both sides until brown. Also called Regional: battercake,
>flannel cake, flapjack, griddlecake, hotcake.
>
>fritter n.
>A small cake made of batter, often containing fruit, vegetables, or
>fish, sautéed or deep-fried.
>Wladyslaw
Podejrzewam, ze czynisz mi tu akademicki wyklad. Podczas gdy racuchy, ktore
ja robie nie sa wcale deep-fried. Po drugie w powyzszym przepisie na
fritters nie ma wcale proszku do pieczenia. Co gorsza, tak sobie mysle, ze
pytanie glowne tego watku juz sie gdzies dawno zagubilo...natomiast calosc
przypomina ustalanie czy kluchy na lumpie to to samo co bulki na parze....
Joanna
|