Data: 2000-07-17 16:38:22
Temat: Re: placki (pancakes?)
Od: w...@t...com.pl (Wladyslaw Los)
Pokaż wszystkie nagłówki
Joanna Harasym <h...@c...ae.wroc.pl> wrote:
> Wladyslaw Los napisa"(a) w wiadomości:
> <1edt1tm.2lk6fj1a7jgcyN%wlos@tele.com.pl>...
>
> >Ja korzystam z amerykanskiego wydania "Larousse gastronomique". A oto
> >definicje z "American Heritage Dictionary":
> >pancake n.
> >1. A thin cake made of batter that is poured onto a hot, greased surface
> >and cooked on both sides until brown. Also called Regional: battercake,
> >flannel cake, flapjack, griddlecake, hotcake.
> >
> >fritter n.
> >A small cake made of batter, often containing fruit, vegetables, or
> >fish, sautéed or deep-fried.
>
> >Wladyslaw
>
> Podejrzewam, ze czynisz mi tu akademicki wyklad. Podczas gdy racuchy, ktore
> ja robie nie sa wcale deep-fried.
Sa sautée
> Po drugie w powyzszym przepisie na
> fritters nie ma wcale proszku do pieczenia.
Bo to nie przepis, jeno slownikowa definicja.
> Co gorsza, tak sobie mysle, ze
> pytanie glowne tego watku juz sie gdzies dawno zagubilo...natomiast calosc
> przypomina ustalanie czy kluchy na lumpie to to samo co bulki na parze....
A to bardzo interesujace zagadnienie.
Wladyslaw
|