Data: 2014-10-20 09:29:28
Temat: Re: ratowanie kapusty
Od: Trybun <I...@j...com>
Pokaż wszystkie nagłówki
W dniu 2014-10-20 08:13, Krycha pisze:
> Wzięłam się za kiszenie kapusty w słoikach.
> I dałam "ciała" ;-).
> Uwierzyłam sprzedającemu i dałam 100 g soli na 10 kg kapusty.
> Po włożeniu do słoików doczytałam się, że powinnam dać co najmniej 200g.
> Jak to teraz ratować, dodawać soli do kapusty ubitej w słoikach,
> czy wyjąć wszystko, dodać soli, pomieszać i na nowo włożyć do słoików?
>
> Pozdrawiam Krycha.
>
Zależy co chcesz osiągnąć tym dosoleniem - walory smakowe czy tylko
ochronę przed zepsuciem? Jeżeli to pierwesze to raczej należałoby
dodatkowo potraktować sola całość, jeżeli to drugie to posypać solą
tylko na wierzchu.. Nie, nie znam się na kiszeniach kapusty, to zwykła
logika. No i tak robię solone grzyby. Na wierzchu pojemnika zawsze
więcej soli.
|