Data: 2014-10-20 16:10:33
Temat: Re: ratowanie kapusty
Od: Jarosław Sokołowski <j...@l...waw.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Pani Krycha napisała:
> Wzięłam się za kiszenie kapusty w słoikach. I dałam "ciała" ;-).
Dawanie ciała ma miejsce przy kiszeniu kapusty na sposób staropolski.
Odbywa się to w trakcie deptania bosymi stopami kapusty w beczce (ze
słoikami może być pewnien problem). Zabieg ten gwarantuje prawidłowe
rozpoczęcie szlachetnej fermentacji liści. Wszystkie znane mi kultury
wiejskie zakładają, że deptać ma gospodarz (wa dworze kucharki zwykle
brały do tego jakiegoś parobka).
Jarek
PS
Najnowsze zalecenia dotyczące kuchni staropolskiej nakazują, by przed
deptaniem założyć gumioki na nogi.
--
Na kapuście więdną liście
Nie daj dupy komuniście
Jak się Bierut o tym dowi
To ci dupę upaństwowi
|