Data: 2001-08-03 18:24:46
Temat: Slawni kucharze
Od: cezary gmyz <c...@z...media.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Sporzadzam wlasnie liste slawnych kucharzy bo moja szefowa chce bym
sporzadzil sylwetki rzeczonych. Na razie napisalem sylwetki Carema, Gundela,
Rossiniego i Escoffiera. Jakie macie jeszcze propozycje. Nie musibyc to
stowarzyszenie umarlych kucharzy. Moga byc wspolczesnie zyjacy. Jest tu pare
osob z zagranicy napiszcie prosze jacy kucharze dzis ciesza sie slawa w
waszym kraju. Problem polega tez na tym, ze moja lista jesli chodzi o
kucharzy, jak na razie to wyglada, bedzie zdominowana przez Francuzow.
Interesuje mnie czy w innych kuchniach swiata (chinskiej, meksykanskiej,
niemieckiej, rosyjskiej, czeskiej itd.) sa tak fundamentalne postaci jak
w/w. No i wreszcie czy jest taka sywetka dla kuchni polskiej bo mam tutaj
problem Pawel Tremo? Pomian-Pozarski (razcej jednak to Francuz), autorki
ksiazek kucharskich Cwierciakiewiczowa i Ochorowicz-Monatowa, moze redaktor
Kuchni Polskiej prof. Stanislaw Berg (ta ksiazka jest chyba w kazdym polskim
domu). Czy macie jakies przemyslenia na ten temat?
|