X-Received: by 10.31.149.199 with SMTP id x190mr3047679vkd.11.1521724448286; Thu, 22
Mar 2018 06:14:08 -0700 (PDT)
X-Received: by 10.31.149.199 with SMTP id x190mr3047679vkd.11.1521724448286; Thu, 22
Mar 2018 06:14:08 -0700 (PDT)
Path: news-archive.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!news.nask.pl!news.nask.org.pl!news.unit
0.net!weretis.net!feeder6.news.weretis.net!feeder.usenetexpress.com!feeder-in1.
iad1.usenetexpress.com!border1.nntp.dca1.giganews.com!nntp.giganews.com!r16no55
9542qtn.1!news-out.google.com!a19ni468qtj.1!nntp.google.com!r16no559538qtn.1!po
stnews.google.com!glegroupsg2000goo.googlegroups.com!not-for-mail
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Date: Thu, 22 Mar 2018 06:14:08 -0700 (PDT)
Complaints-To: g...@g...com
Injection-Info: glegroupsg2000goo.googlegroups.com; posting-host=109.173.151.71;
posting-account=s_CPpwoAAAAIRlI-dL6rlm25IO6P_dpX
NNTP-Posting-Host: 109.173.151.71
User-Agent: G2/1.0
MIME-Version: 1.0
Message-ID: <a...@g...com>
Subject: świąteczne ciasto bergamotkowe
From: t...@g...com
Injection-Date: Thu, 22 Mar 2018 13:14:08 +0000
Content-Type: text/plain; charset="UTF-8"
Content-Transfer-Encoding: quoted-printable
Lines: 79
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:380422
Ukryj nagłówki
Dostałem kilka pomarańcz bergamotki z Włoch. Upiekłem ciasto. (Przepis poniżej)
Wyszło bardzo aromatycznie.
Bergamotkę można zastąpić zwykłą pomarańczą dodając kilka kropel ekstraktu tego
owocu. (UWAGA: to NIE jest esencja Earl-grey zapachowa tylko spożywcza !! )))
Jeżeli ktoś życzy sobie coś innego od czasu do czasu to wg mnie idealnie nadaje się
na święta.
Ciasto bergamotowe z polewą miodową
Natłuszczenie formy do pieczenia:
2 łyżki roztopionego masła
2 łyżki mąki
olej (opcjonalnie)
Ciasto:
280 g (2 kubki) mąki
165 g (1 kubek) kaszki manny
60 g (1/2 kubka) startych migdałów
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
1 łyżeczka soli
400 g (2 kubki) cukru
otarta skórka z 2 pomarańczy-bergamotki
1/4 kubka soku z bergamotki (w przybliżeniu z jednej pomarańczy)
1 łyżeczka suszonego tymianku
1 kubek oliwy
4 duże jajka
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
1 kubek jogurtu greckiego (pełnotłustego)
Polewa miodowo-waniliowa
2 łyżki soku z bergamotki (około z połowy pomarańczy)
1 łyżka wódki
1 1/2 łyżeczki miodu
1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
40 g (1/4 kubka) przesianego cukru pudru
1. Nagrzej piekarnik do temp. 160°C. Rozpuść 2 łyżki masła dodaj 2 łyżki mąki
wymieszaj do utworzenia pasty. Pokryj wnętrze foremki do pieczenia zwracając
szczególną uwagę na krawędzie i zakrzywienia.
Dla dodatkowego zabezpieczenia pokryj jeszcze warstwą oleju.
2. Umieść mąkę, kaszkę mannę, starte migdały, proszek do pieczenia, sodę oraz sól w
misce i wymieszaj dokładnie do uzyskania jednorodnego koloru.
3. Wymieszaj otartą skórkę pomarańczy z tymiankiem i cukrem do konsystencji
,,piasku". Dodaj olej i wymieszaj całość jeszcze raz.
(Można posłużyć się blenderem).
4. Dodaj po kolei jajka oraz ekstrakt wanilii do suchej mieszanki z mąki.
Nie przerywając mieszania dodawaj stopniowo jogurt do uzyskania jednorodnej masy.
5. Przełóż ciasto do formy i piecz przez około 60-65 minut. Po ostygnięciu wyjmij z
formy.
6. Kiedy ciasto jest jeszcze ciepłe zrób polewę łącząc sok z bergamotki wraz z wódką
miodem oraz wanilią. Połącz z przesianym cukrem pudrem. Wymieszaj. Połóż polewę na
ciepłe jeszcze ciasto posługując się pędzelkiem.
Podawaj ciepłe albo w temperaturze pokojowej.
Przepis na jedna formę dla babki.
|