Data: 2010-03-05 18:23:26
Temat: Płeć wołowiny [?] ;)
Od: medea <e...@p...fm>
Pokaż wszystkie nagłówki
Mam takie nietypowe pytanie. Z jakiej płci zwierząt zazwyczaj w Polsce
sprzedaje się wołowinę? Tzn. czy z krów, czy z byków? Rozmawiałam
dzisiaj z jedną Turczynką, która z całą stanowczością stwierdziła "na
oko", że wołowina w polskich sklepach jest z krów, nie z byków,
natomiast w Turcji za najlepszą uznaje się wołowinę z byków. Trochę mnie
zaskoczyła, bo mi nigdy chyba nie przyszło do głowy zastanawiać się nad
tym aspektem mięsa. ;) Logicznym mi się wydaje, że krowy trzyma się w
Polsce głównie dla mleka (zarzyna się najwyżej stare krowy), więc mięso
raczej pochodzi z samców, no ale pewności nie mam. No i po czym to
rozpoznać na oko? Turczynka twierdzi, że mięso byków jest o wiele mniej
tłuste i mniej żylaste. Czy ktoś się może orientuje dokładnie, jak to
jest? Mam nadzieję, że nie wygłupiłam się tu z jakimiś brakami w
podstawowej wiedzy. :)
Ewa
|