Data: 2010-03-05 19:16:39
Temat: Re: Płeć wołowiny [?] ;)
Od: XL <i...@g...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Dnia Fri, 05 Mar 2010 19:23:26 +0100, medea napisał(a):
> Mam takie nietypowe pytanie. Z jakiej płci zwierząt zazwyczaj w Polsce
> sprzedaje się wołowinę? Tzn. czy z krów, czy z byków? Rozmawiałam
> dzisiaj z jedną Turczynką, która z całą stanowczością stwierdziła "na
> oko", że wołowina w polskich sklepach jest z krów, nie z byków,
> natomiast w Turcji za najlepszą uznaje się wołowinę z byków. Trochę mnie
> zaskoczyła, bo mi nigdy chyba nie przyszło do głowy zastanawiać się nad
> tym aspektem mięsa. ;) Logicznym mi się wydaje, że krowy trzyma się w
> Polsce głównie dla mleka (zarzyna się najwyżej stare krowy), więc mięso
> raczej pochodzi z samców, no ale pewności nie mam. No i po czym to
> rozpoznać na oko? Turczynka twierdzi, że mięso byków jest o wiele mniej
> tłuste i mniej żylaste. Czy ktoś się może orientuje dokładnie, jak to
> jest? Mam nadzieję, że nie wygłupiłam się tu z jakimiś brakami w
> podstawowej wiedzy. :)
>
> Ewa
W Polsce hodowla bydła mięsnego jest obecnie na dosyć wysokim poziomie -
hoduje się i byczki, i krowy ras mięsnych. Różnica pomiędzy bydłem mlecznym
a mięsnym jest zasadnicza - nie sprzedaje się JUŻ dzisiaj wołowiny z
mlecznej starej krowy. Nie spotykam już w sklepach tego paskudnego ciemnego
mięsa z żółtym twardym tłuszczem. Ostatnio kupiłam tak piekną wołową pręgę,
ze po ugotowaniu w rosole sztuka miesa z niej była mięciutka jak krem.
Mnie tam wszystko jedno, czy z młodego mięsnego byczka, czy z młodej
mięsnej niezacielonej krowy.
--
Ikselka.
|