Data: 2015-02-10 12:58:46
Temat: Re: Błędy przy pieczeniu chleba pszennego
Od: XL <i...@g...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Dnia Mon, 09 Feb 2015 23:34:45 +0100, Trefniś napisał(a):
> To jest właśnie przebijanie. Ma na celu wyzwolenie w cieście procesu
> tworzenia siatki glutenu.
> "Dla potomnych" zaznaczę, że do chleba należy używać soli kamiennej -
> oprócz NaCl zawiera też inne sole, niektóre z nich przyczyniają się do
> tworzenia "lepszego" glutenu. A polskie mąki mają ten gluten słaby.
Straszne bzdurki piszesz o tym "tworzeniu" glutenu - gluten w mące jest
jaki jest, jest go mniej lub więcej i tyle. Owa "siatka" tworzy się tylko i
wyłącznie przez nawilżanie, bo gluten pęcznieje w wilgotnym środowisku,
żadne tam uderzanie nie ma znaczenia, znaczenie ma tylko i wyłącznie czas
oraz ciepło podczas wyrastania oraz oczekiwania na wypiek. Uderzanie itp to
tylko i wyłącznie napowietrzanie ciasta 3333-)
|