Data: 2015-02-10 16:23:06
Temat: Re: Błędy przy pieczeniu chleba pszennego
Od: FEniks <x...@p...fm>
Pokaż wszystkie nagłówki
W dniu 2015-02-10 o 15:50, Trefniś pisze:
> W dniu .02.2015 o 14:34 FEniks <x...@p...fm> pisze:
>
>> W dniu 2015-02-10 o 08:39, Trefniś pisze:
>>>
>>> Może komuś to się wyda dziwne, ale oleju rzepakowego (jako prawie
>>> tak samo zdrowego jak oliwa) potrafię używać w wypiekach nawet
>>> zamiast masła :) Jedna osoba z mojej rodziny boi się go, stąd
>>> wypieki specjalnie pod gusta :)
>>> Piekłem tak już słodkości (np. baby drożdżowe i piaskowe)
>>
>> Ja też piekę z olejem moje ulubione drożdżowe nocne z owocami. Ale
>> uwaga! Ci, którzy się boją, są i tutaj. ;)
>
> Ja się masła nie boję. Ale jak ów gość w dom, to przestawiam się na
> olejofila :)
A, zrozumiałam Cię odwrotnie - że to oleju w cieście ta osoba się boi.
Swego czasu pojawiła się tutaj koncepcja, że ciasto drożdżowe z olejem
jest gorsze. Według mnie jest przynajmniej tak samo dobre, a ma tę
dodatkową zaletę, że dłużej utrzymuje świeżość. Drożdżówkę robioną na
maśle po mniej więcej 3 dniach czuć zjełczeniem.
Ewa
|