Path: news-archive.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!news.interia.pl!not-for-mail
From: Trefniś <t...@m...com>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Błędy przy pieczeniu chleba pszennego
Date: Tue, 10 Feb 2015 18:35:58 +0100
Organization: private
Lines: 59
Message-ID: <o...@t...home>
References: <mbb4hj$1im$1@dont-email.me> <o...@t...home>
<mbb7o4$g0c$1@dont-email.me> <o...@t...home>
<mbbfcn$45v$1@node1.news.atman.pl> <o...@t...home>
<mbbkoh$9rc$1@node1.news.atman.pl> <o...@t...home>
<54da08e1$0$31932$65785112@news.neostrada.pl>
<o...@t...home>
<54da2258$0$32439$65785112@news.neostrada.pl>
NNTP-Posting-Host: 78.10.134.254
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=iso-8859-2; format=flowed; delsp=yes
Content-Transfer-Encoding: Quoted-Printable
X-Trace: usenet.news.interia.pl 1423589764 2531 78.10.134.254 (10 Feb 2015 17:36:04
GMT)
X-Complaints-To: u...@f...interia.pl
NNTP-Posting-Date: Tue, 10 Feb 2015 17:36:04 +0000 (UTC)
User-Agent: Opera Mail/1.0 (Win32)
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:360800
Ukryj nagłówki
W dniu .02.2015 o 16:23 FEniks <x...@p...fm> pisze:
> W dniu 2015-02-10 o 15:50, Trefniś pisze:
>> W dniu .02.2015 o 14:34 FEniks <x...@p...fm> pisze:
(...)
>> Ja się masła nie boję. Ale jak ów gość w dom, to przestawiam się na
>> olejofila :)
>
> A, zrozumiałam Cię odwrotnie - że to oleju w cieście ta osoba się boi.
> Swego czasu pojawiła się tutaj koncepcja, że ciasto drożdżowe z olejem
> jest gorsze. Według mnie jest przynajmniej tak samo dobre, a ma tę
> dodatkową zaletę, że dłużej utrzymuje świeżość. Drożdżówkę robioną na
> maśle po mniej więcej 3 dniach czuć zjełczeniem.
Hmmm...
To trochę głębszy temat i zakrawający o "światopogląd" :)
Ja masła zwyczajnie nie lubię - przynajmniej nie w takiej formie, jaką
mamy w sklepach.
Do "wiejskiego" nie mam dostępu, a sklepowe są zwyczajnie obrzydliwe w
smaku.
Dlatego dla mnie taka drożdżówka zjełczeniem smakuje zanim zostanie
upieczona :)
Margaryn nie używam z założenia. W końcu to oleje roślinne uwodornione -
do tego najczęściej najniższej jakości (z założenia, albo w wyniku
oszustwa).
Natomiast taki świeży wypiek, jeszcze gorący lądujący na stole - hasło "na
maśle" niektórym jest niezbędne :)
Natomiast w pełni się zgadzam - gdzie mogę, stosuję olej i sobie chwalę.
--
Trefniś
|