X-Received: by 2002:a25:3942:: with SMTP id g63mr58333yba.2.1547309545759; Sat, 12
Jan 2019 08:12:25 -0800 (PST)
X-Received: by 2002:a25:3942:: with SMTP id g63mr58333yba.2.1547309545759; Sat, 12
Jan 2019 08:12:25 -0800 (PST)
Path: news-archive.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!news.nask.pl!news.nask.org.pl!news.unit
0.net!weretis.net!feeder6.news.weretis.net!feeder.usenetexpress.com!feeder-in1.
iad1.usenetexpress.com!border1.nntp.dca1.giganews.com!nntp.giganews.com!v55no34
04498qtk.0!news-out.google.com!m21ni1735qta.0!nntp.google.com!v55no3404487qtk.0
!postnews.google.com!glegroupsg2000goo.googlegroups.com!not-for-mail
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Date: Sat, 12 Jan 2019 08:12:25 -0800 (PST)
In-Reply-To: <q1coqn$sq0$1@dont-email.me>
Complaints-To: g...@g...com
Injection-Info: glegroupsg2000goo.googlegroups.com; posting-host=85.221.128.126;
posting-account=vm5XrAoAAAD9DNWJ8pSxURZsTwOnkHR1
NNTP-Posting-Host: 85.221.128.126
References: <q106s2$inb$1@dont-email.me> <8UUYD.14474$3F1.5017@fx17.ams1>
<5c349b84$0$485$65785112@news.neostrada.pl>
<g...@m...uni-berlin.de>
<5c35004d$0$488$65785112@news.neostrada.pl>
<s...@v...com>
<5c371be4$0$486$65785112@news.neostrada.pl>
<q17ae3$347$1@node2.news.atman.pl>
<5c379249$0$497$65785112@news.neostrada.pl>
<q185mo$rbs$1@node1.news.atman.pl>
<d...@g...com>
<q1coqn$sq0$1@dont-email.me>
User-Agent: G2/1.0
MIME-Version: 1.0
Message-ID: <7...@g...com>
Subject: Re: Chinski hokus pokus przy gotowaniu pierogow
From: d...@g...com
Injection-Date: Sat, 12 Jan 2019 16:12:25 +0000
Content-Type: text/plain; charset="UTF-8"
Content-Transfer-Encoding: quoted-printable
Lines: 114
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:381737
Ukryj nagłówki
On Saturday, January 12, 2019 at 2:07:37 PM UTC+1, Pszemol wrote:
> <d...@g...com> wrote in message
> news:de157401-d38d-4f63-9d61-985084ad3825@googlegrou
ps.com...
> > On Thursday, January 10, 2019 at 8:16:41 PM UTC+1, stefan wrote:
> >> W dniu 2019-01-10 o 19:43, Stokrotka pisze:
> >> >
> >> >>> Dolewając wody, zimnej, nie spowodujesz mocniejszego ugotowania
> >> >>> farszu,
> >> >>> nawet jeśli był on surowy.
> >> >>> Na pewno zaś zwiększy się końcowa ilość glutenu.
> >> >>> Niedawno w TV, w geograficznym filmie o Chinach ("Na jedwabnym
> >> >>> szlaku" - zdaje się) , podali że oni bardzo lubią wszelkie kremy.
> >> >>> Żarcie ma się jak rozumiem ciągnąć.
> >> >>> Dlatego lubią gluten i rozgotowanie.
> >> >>>
> >> >>
> >> >> Nie wytrzymałem i odpowiem krótko - ale pieprzysz głupoty...
> >> >> Nie ma, nie było i nie będzie NIGDY kuchni chińskiej.
> >> >> To co jest znamieniem kuchni kantońskiej nie będzie nim w kuchni
> >> >> szanghajskiej. Nie chce mi sie wyliczać ale jadłem i próbowałem (na
> >> >> miejscu) kilkanaście co najmniej kuchni regionalnych (a region to tak
> >> >> z pół naszej milutkiej i malutkiej Europy.
> >> >> A za rozgotowane a dokładniej rozparzone pierożki won kucharz popełnia
> >> >> zawodowe samobójstwo. Zaznaczam pan kucharz, kobiety do mycia garów...
> >> >
> >> >
> >> > Sam piepszysz głupoty.
> >> > Może w twoim malutkim rozumku się nie zmieści, że wraz z rozwojem
> >> > cywilizacji
> >> > zmienia się świat. I tak jak zmienia się kuhnia polska, tak zmienia się
> >> > i kuhnia Chińczyka.
> >> > Zmiana polega między innymi na akceptacji samego Chińczyka, nawet jak
> >> > jest z innego, mniejszego kraju, np. Wietnamu,
> >> > że jest postszegany w Europie jako Chińczyk.
> >> > Analogicznie z kuhninią.
> >> > Jak idzies z do baru do CHińczyka, to mało prawdopodobne, że bedzie tam
> >> > CHińczyk, ale bardzo prawdopodobne, że będzie tam skośnooki. Za to
> >> > jedzenie "U CHińczyka" będzie prawdopodobnie podobne i w Warszawie, i w
> >> > Wołominie, i w Krakowie.
> >> >
> >> Odpowiem ci krótko. W Polsce NIGDY nie jadłem w barach ani restauracjach
> >> serwujących jadło "azjatyckie".
> >> W Chinach, Japonii i Wietnamie spędziłem razem jakieś dwa lata, w
> >> wielkich miastach o których nawet nie słyszałaś a są dużo większe np od
> >> Warszawy, i małych wioseczkach, gdzie turyści nigdy nie zaglądają.
>
> > Może nas oświeć mistrzu jakie to restauracje w miastach większych od
> > Warszawy w Chinach i Wietnamie o których nie słyszeliśmy serwują nagminnie
> > nie-chińskie potrawy ?
>
> Przecież on tego nie napisał... On tylko słusznie stwierdził, że nie ma
> czegoś
> takiego jak kuchnia chinska, bo Chiny to ogromny kraj gdzie każdy region
> wielkości części naszej Europy, ma swoje charakterystyczne smaki i
> upodobania.
> Zresztą nawet w naszej "małej" Polsce inaczej wygląda kuchnia na Śląsku,
> inaczej na Ukrainie a inaczej na Pomorzu... co dopiero w ogromnych Chinach.
> Rozumiesz teraz?
>
> Stefan ma tą przewagę że jeździ i je u lokalsów - nie polega na książkach
> czy filmach tylko podróżuje. Kuchnia "u Chinczyka" w Polsce czy w USA
> to zupełnie coś innego niż kuchnia gotowana na miejscu, w Chinach...
> Jeszcze w dużych miastach USA w dzielnicach azjatyckich, tak zwanych
> "Chinatown" (jest takie u mnie w Chicago) można dorwać w miarę autentyczną
> restaurację serwującą kuchnię zbliżoną do tego co można dostać w Chinach.
> Ale w przypadkowej budce "u Chinczyka" będziesz miał jakąś wersję
> zeruopeizowaną tej potrawy pod gusta klientów europejskich, nie to samo.
>
> Mam przykład u siebie w Chicago pod nazwą "Polska Kiełbasa".
> Sprzedają coś takiego w amerykańskich sklepach. Słyszałeś o czymś takim?
> http://www.johnsonville.com/products/premium-polish-
kielbasa-sausage.html
> Ja też nie. A 28 pierwszych lat mojego życia mieszkałem i jadłem kiełbasy w
> PL :-)
Ja tego nie wiedziałem.
Nigdy z Polski nie wyjeżdżałem.
To fantastyczne co napisałeś !!!
|