Path: news-archive.icm.edu.pl!news.rmf.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!news.onet.pl!new
sfeed.tpinternet.pl!atlantis.news.tpi.pl!news.tpi.pl!not-for-mail
From: "Panslavista" <p...@w...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Chińszczyzna
Date: Wed, 31 May 2006 19:30:56 +0200
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 28
Message-ID: <e5kjt3$78e$1@atlantis.news.tpi.pl>
References: <e5khpj$d0v$1@inews.gazeta.pl>
NNTP-Posting-Host: abcl96.neoplus.adsl.tpnet.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; format=flowed; charset="iso-8859-2"; reply-type=response
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: atlantis.news.tpi.pl 1149096676 7438 83.6.227.96 (31 May 2006 17:31:16 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Wed, 31 May 2006 17:31:16 +0000 (UTC)
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2900.2869
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2900.2869
X-Antivirus: avast! (VPS 0622-2, 2006-05-31), Outbound message
X-Antivirus-Status: Clean
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:269928
Ukryj nagłówki
"Kinga 'Słowotok'" <k...@b...gazeta.pl> wrote in message
news:e5khpj$d0v$1@inews.gazeta.pl...
> Więc tak. W sumie to muszę uczciwie przyznać, że nie jadłam w życiu tak
> naprawdę dobrze zrobionej chińszczyzny. Te parę razy w barach typu chiński
> fast-food to lepiej zapomnieć (zwłaszcza po tym, jak dawno temu otrułam
> się tym ja, a w zeszłym tygodniu parę osób ode mnie z pracy), w
> restauracji nie byłam, a w domu gotowanie tejże ograniczało się do
> mrożonki typu chińszczyzna podawanej z ryżem.
>
> Tym razem też mam mrożonkę warzywną w składzie kiełki fasoli Mung,
> papryka, czerwona cebula, pędy bambusa, czarne grzyby, marchew, por, biała
> cebula.
> I co z tym zrobić, z czym połączyć i jak przyprawić, żeby wyszło prawdziwe
> wschodnie danie? Niekoniecznie chińskie, przyznam się szczerze, że nie
> rozróżniam na tym etapie niuansów smaków wietnamskich od chińskich i np.
> tajskich.
>
> Mrożonka się nadal mrozi, a ja mam dość czasu, żeby kupić wszystko, co
> potrzeba - mięso, makaron (może jakis specjalny podać?), mam makaron
> razowy np. i ciemny ryż, myślałam o makaronie ryżowym, przyprawy. Tylko
> jakie?
>
> Nie mam niestety woka, bo kuchenka jest elektryczna, to od razu mówię.
> Wszelkie rady będą cenne.
Kupic mięso krabów, ugotować zupę, zagęścić krochmalem kukurydzianym...
|