Data: 2006-06-01 07:56:35
Temat: Re: Chińszczyzna
Od: Waldemar <w...@i...de>
Pokaż wszystkie nagłówki
Kinga 'Słowotok' schrieb:
>
> Użytkownik "Konrad Kosmowski" <k...@k...net> napisał w wiadomości
> news:e5m5v8
>>
>> Na elektrycznej od biedy idzie używać woka tylko musi mieć płaskie dno
>> i trzeba go konkretnie rozgrzać (z resztą zawsze trzeba).
>>
> Serio? Czyli jeżeli dostanę gdzieś woka lekko spłaszczonego, to mogę go
> używać na elektrycznej? Te palniki rozgrzewają sie szybko, poza tym dwa
> są naprawdę duże i można je przecież potrzymać parę minut rozgrzane
> zanim wstawi się tłuszcz.
musisz tylko uważać, by wok miał płaskie i dobrze przylegające denko.
Moc płyty elektrycznej jest niestety mniejsza od gazowej, a opór
termiczny zależy bardzo od kontaktu między płytą a naczyniem. Widziałem
gdzieś woki z grubym płaskim denkiem specjalnie do płyt elektrycznych.
Oprócz tego są też elektryczne woki formatu prodiża. I coby nikt nie
mówił, że nie są one tradycyjne: wśród znajomych mi chińczyków (w
Niemczech i w Chinach) wszyscy tego typu woki używają ;-)
Waldek
|