Data: 2006-06-01 09:08:19
Temat: Re: Chińszczyzna
Od: "Panslavista" <p...@w...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
"Kinga 'Słowotok'" <k...@b...gazeta.pl> wrote in message
news:e5m7lr$l6g$1@inews.gazeta.pl...
>>> Serio? Czyli jeżeli dostanę gdzieś woka lekko spłaszczonego, to mogę go
>>> używać na elektrycznej? Te palniki rozgrzewają sie szybko, poza tym dwa
>>> są naprawdę duże i można je przecież potrzymać parę minut rozgrzane
>>> zanim wstawi się tłuszcz.
>>
>> musisz tylko uważać, by wok miał płaskie i dobrze przylegające denko. Moc
>> płyty elektrycznej jest niestety mniejsza od gazowej, a opór termiczny
>> zależy bardzo od kontaktu między płytą a naczyniem. Widziałem gdzieś woki
>> z grubym płaskim denkiem specjalnie do płyt elektrycznych.
> Czy to może być coś w stylu:
> http://www.allegro.pl/item106441412_wok_chinski_32_c
m_peterhof_z_pokrywa.html
>
>> Oprócz tego są też elektryczne woki formatu prodiża. I coby nikt nie
>> mówił, że nie są one tradycyjne: wśród znajomych mi chińczyków (w
>> Niemczech i w Chinach) wszyscy tego typu woki używają ;-)
> Też właśnie widziałam na allegro - ale chyba jednak wolę ten na kuchenkę.
> Dzięki.
Witam!
Polecam żeliwne, wada - ciężkie, ale reszta to same zalety - nie potrzeba
innych patelni (tych rozmiarów), może służyć jako garnek, a na dodatek można
użyć na ognisku, dwa kamienie i wok...
|