Data: 2006-06-01 06:16:22
Temat: Re: Chińszczyzna
Od: Krystyna Chiger <k...@p...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Kinga 'Słowotok' wrote:
(...)
> Tym razem też mam mrożonkę warzywną w składzie kiełki fasoli Mung,
> papryka, czerwona cebula, pędy bambusa, czarne grzyby, marchew, por,
> biała cebula.
> I co z tym zrobić, z czym połączyć i jak przyprawić, żeby wyszło
> prawdziwe wschodnie danie? Niekoniecznie chińskie, przyznam się
> szczerze, że nie rozróżniam na tym etapie niuansów smaków wietnamskich
> od chińskich i np. tajskich.
Nie sądzę, żeby mój sposób był "prawdziwy wschodni", ale jest prosty
i szybki. Schab krojony w kostkę albo w paski podsmażam, potem wrzucam
mrożonkę, kropie sosem sojowym i duszę kilkanaście minut. DObre z ryżem
albo z makaronem ryżowym typu wstążki.
>
> Nie mam niestety woka, bo kuchenka jest elektryczna, to od razu mówię.
> Wszelkie rady będą cenne.
Na kuchenke elektryczną mam taką dziwną garnko-patelnię - dno płaskie,
ścianki czaszowate jak w woku, przykrywka też wypukła.
--
Krycha&Co(ty) Wiem niewiele, lecz powiem, co wiem,
http://krycha.kofeina.net choć nie będzie to pewnie myśl złota:
Najpiękniejszą muzyką przed snem
jest mruczenie szczęśliwego kota. (F.Klimek)
|