Date: Thu, 01 Jun 2006 08:16:22 +0200
From: Krystyna Chiger <k...@p...pl>
Reply-To: k...@p...pl
User-Agent: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.0; en-US; rv:1.6) Gecko/20040113
X-Accept-Language: en-us, en
MIME-Version: 1.0
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Chińszczyzna
References: <e5khpj$d0v$1@inews.gazeta.pl>
In-Reply-To: <e5khpj$d0v$1@inews.gazeta.pl>
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-2; format=flowed
Content-Transfer-Encoding: 8bit
NNTP-Posting-Host: 193.0.72.48
Message-ID: <447e8636$1@news.home.net.pl>
X-Trace: news.home.net.pl 1149142582 193.0.72.48 (1 Jun 2006 08:16:22 +0200)
Organization: home.pl news server
Lines: 26
X-Authenticated-User: k...@p...pl
Path: news-archive.icm.edu.pl!news.gazeta.pl!newsfeed.pionier.net.pl!nf1.ipartners.pl
!ipartners.pl!news.home.net.pl!not-for-mail
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:269958
Ukryj nagłówki
Kinga 'Słowotok' wrote:
(...)
> Tym razem też mam mrożonkę warzywną w składzie kiełki fasoli Mung,
> papryka, czerwona cebula, pędy bambusa, czarne grzyby, marchew, por,
> biała cebula.
> I co z tym zrobić, z czym połączyć i jak przyprawić, żeby wyszło
> prawdziwe wschodnie danie? Niekoniecznie chińskie, przyznam się
> szczerze, że nie rozróżniam na tym etapie niuansów smaków wietnamskich
> od chińskich i np. tajskich.
Nie sądzę, żeby mój sposób był "prawdziwy wschodni", ale jest prosty
i szybki. Schab krojony w kostkę albo w paski podsmażam, potem wrzucam
mrożonkę, kropie sosem sojowym i duszę kilkanaście minut. DObre z ryżem
albo z makaronem ryżowym typu wstążki.
>
> Nie mam niestety woka, bo kuchenka jest elektryczna, to od razu mówię.
> Wszelkie rady będą cenne.
Na kuchenke elektryczną mam taką dziwną garnko-patelnię - dno płaskie,
ścianki czaszowate jak w woku, przykrywka też wypukła.
--
Krycha&Co(ty) Wiem niewiele, lecz powiem, co wiem,
http://krycha.kofeina.net choć nie będzie to pewnie myśl złota:
Najpiękniejszą muzyką przed snem
jest mruczenie szczęśliwego kota. (F.Klimek)
|