Path: news-archive.icm.edu.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!news.cyf-kr.edu.pl!news.nask
.pl!news.nask.org.pl!news.unit0.net!usenet.blueworldhosting.com!feeder01.bluewo
rldhosting.com!peer02.iad.highwinds-media.com!news.highwinds-media.com!feed-me.
highwinds-media.com!nx02.iad01.newshosting.com!newshosting.com!newsfeed.neostra
da.pl!unt-exc-02.news.neostrada.pl!unt-spo-a-01.news.neostrada.pl!news.neostrad
a.pl.POSTED!not-for-mail
Date: Fri, 15 Nov 2013 10:01:39 +0100
From: FEniks <x...@p...fm>
User-Agent: Mozilla/5.0 (Windows NT 6.1; rv:24.0) Gecko/20100101 Thunderbird/24.1.0
MIME-Version: 1.0
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Chleb razowy
References: <l5csvq$cig$1@mx1.internetia.pl> <l5ctuk$f5l$...@m...internetia.pl >
<l5d8rm$95r$1@dont-email.me> <8...@4...com>
<527a8051$0$2301$65785112@news.neostrada.pl>
<527a9ea3$0$2184$65785112@news .neostrada.pl>
<l5ec5q$ec6$1@dont-email.me> <527abba3$0$2298$65785112@news.
neostrada.pl> <l5g3d7$6tl$1@mx1.internetia.pl> <527b9ec2$0$2176$65785112@
news.neostrada.pl> <l5g9d3$ufq$2@dont-email.me> <l5gbbb$1cj$1@mx1.
internetia.pl> <l5h19p$2r6$1@dont-email.me> <l63ief$bgb$1@dont-email.me>
In-Reply-To: <l63ief$bgb$1@dont-email.me>
Content-Type: text/plain; charset=UTF-8; format=flowed
Content-Transfer-Encoding: 8bit
Lines: 37
Message-ID: <5285e2f0$0$2289$65785112@news.neostrada.pl>
Organization: Telekomunikacja Polska
NNTP-Posting-Host: 79.186.181.7
X-Trace: 1384506096 unt-rea-a-01.news.neostrada.pl 2289 79.186.181.7:1246
X-Complaints-To: a...@n...neostrada.pl
X-Received-Bytes: 3461
X-Received-Body-CRC: 4146440527
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:353205
Ukryj nagłówki
W dniu 2013-11-14 23:22, piecia aka dracorp pisze:
> Dnia Thu, 07 Nov 2013 21:39:06 +0000, piecia aka dracorp napisał(a):
>
>> Dzisiaj zacznę chleb dwu fazowy. Rano dorzucę mąkę i zobaczę co z tego
>> wyjdzie.
>> W pierwszej fazie tylko mąka żytnia razowa, później inna.
> Dzisiaj znowu wypiekłem chleb jednak zrezygnowałem z dwóch faz. Ostatnio
> robiłem w dwóch etapach. Efekt w sumie ten sam. Po prostu chyba mam
> składniki w proporcjach które mi odpowiadają tj. 6 szklanek mąki (w tym
> 3szkl. żytniej razowej, 1 ziemniaczanej, 1 pszennej 500-tki, 1 orkiszowej
> razowej) i 2 szklanki wody. Plus oczywiście zakwas, tak około
> 1-2szklanek. Około 4h (średnio) czekania na wyrośnięcie chleba (w temp.
> pokojowej) a potem 30min w piekarniku w 180°C plus 10min w wyłączonym
> piekarniku. I wychodzi w sam raz. Aczkolwiek dalej będę eksperymentował z
> mąkami ale pozostawię proporcje mąka woda.
A w sam raz, to znaczy jaki? Nie jest zbyt kleisty? Jakiej mąki żytniej
użyłeś, 2000?
Ja zrobiłam zakwas i tym razem mi się chyba udał, bo odprawiałam nad nim
czary z ogórkami kiszonymi i trzymałam przy grzejniku. ;)
Mieszankę - mąka żytnia razowa 1850 + pszenna 550 pół na pół + woda w
proporcjach takich, żeby mieszanka miała konsystencję gęstego ciasta,
ale jednak nadającego się do mieszania łyżką - nastawiłam do wyrośnięcia
w lekko nagrzanym piekarniku (35 stopni). Po około 3 godzinach ciasto
podwoiło objętość, ale ponieważ było już późno, to postanowiłam zostawić
w piekarniku na całą noc. Mój błąd, niestety rano ciasto klapnęło. :(
Przełożyłam więc całość do michy, dodałam jeszcze trochę mąki i wody,
zamieszałam i znów zostawiłam do wyrośnięcia na parę godzin. Ciasto
urosło, ale już nie tak spektakularnie jak wcześniej. Upiekłam i wyszedł
jak zwykle mokry gniot. :(
Dziś chyba znowu będę próbować, ale z dużą przewagą mąki pszennej
(kupiłam pszenną chlebową), bo obawiam się, że żytnia powoduje tę
kleistość. Do żyta zakwas musi być mocny jak stal. ;)
Ewa
|