Path: news-archive.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!news2.icm.edu.pl!new
sfeed.gazeta.pl!news.gazeta.pl!not-for-mail
From: BBjk <b...@Q...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Ciasto i wielkość blachy
Date: Sat, 23 Dec 2006 21:07:18 +0100
Organization: "Portal Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl"
Lines: 32
Message-ID: <emk2an$95q$1@inews.gazeta.pl>
References: <emjgpa$rkj$1@news.onet.pl> <emjs4c$fp9$1@inews.gazeta.pl>
<emjvnj$71b$1@news.onet.pl>
NNTP-Posting-Host: abjb67.neoplus.adsl.tpnet.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-2; format=flowed
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: inews.gazeta.pl 1166904472 9402 83.7.143.67 (23 Dec 2006 20:07:51 GMT)
X-Complaints-To: u...@a...pl
NNTP-Posting-Date: Sat, 23 Dec 2006 20:07:52 +0000 (UTC)
X-User: bajarka
In-Reply-To: <emjvnj$71b$1@news.onet.pl>
User-Agent: Thunderbird 1.5.0.9 (Windows/20061207)
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:286627
Ukryj nagłówki
Max napisał(a):
> Nie miksuje piany z bialek tylko mieszam w drugim przypadku wszystko
> ucieralem nic nie miksowalem.
> W ten sposob wykluczylem wiele czynnikow które mogly by miec wplyw na
> zakalec ale mimo to nadal byl.
>
> Ciasto nie jest porowate tylko jest mocno zbite. Nie wiem czy to jest
> normalne w murzynku ale jak zaczelo pracowac to zaczely sie tworzyc
> pecherze. Zaraz po tym zaczelo sie kurczyc odchodzac od boków blachy na
> okolo 5mm.
A może zbyt duży dodatek wody w stosunku do mąki tworzy kluchę?
Proponuję tak to ciasto zmodyfikować:
duża (250 g) kostka masła, tyle samo cukru, ile waży masło, 4 jaja, 1/4
szklanki mleka, wanilia, szczypta soli, 300 g mąki, 200 g mąki
ziemniaczanej, torebka proszku do pieczenia, kakao, otarta skórka z
cytryny, skórka pomarańczowa.
Mąkę przesiej z ziemniaczaną, dodaj proszek.
W makutrze ucierasz masło z żółtkami ubitymi z cukrem, po utarciu
dodajesz po troszkę mleka, uważając, by masa nie zwarzyła się, dajesz
kakao, skórki cytrusowe i nadal ucierasz.
*Odstawiasz mikser poza zasięg ręki*.
Potem dodajesz sztywną pianę z białek, delikatnie mieszając warstwy, co
juz robiłeś, jak pisałeś, łyżką. Ostatni etap to dodanie mąki
(wymieszanych mąk z proszkiem)- mieszasz wszystko delikatnie.
To ciasto powinno Ci się udać bez problemów.
--
pa, BBjk
|