Path: news-archive.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!news.man.lodz.pl!newsfeed.pionier.net.p
l!3.eu.feeder.erje.net!feeder.erje.net!porbandar.httrack.net!news.httrack.net!p
asdenom.info!aioe.org!0WLuX0dwFcAeYKZYINbULQ.user.46.165.242.91.POSTED!not-for-
mail
From: trybun <M...@j...cb>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Cienko cienko...
Date: Fri, 23 Dec 2022 11:54:31 +0100
Organization: Aioe.org NNTP Server
Message-ID: <to41d8$175h$2@gioia.aioe.org>
References: <tn1c0s$j3i$1@gioia.aioe.org> <tn1fg8$1lr4$1@gioia.aioe.org>
<tnjss2$1a46$2@gioia.aioe.org> <tnkktt$1fu8$1@gioia.aioe.org>
<tnpk32$1nhp$2@gioia.aioe.org> <tnplm5$g1d$1@gioia.aioe.org>
<tnqb2k$13m7$1@gioia.aioe.org>
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=UTF-8; format=flowed
Content-Transfer-Encoding: 8bit
Injection-Info: gioia.aioe.org; logging-data="40113";
posting-host="0WLuX0dwFcAeYKZYINbULQ.user.gioia.aioe.org";
mail-complaints-to="a...@a...org";
User-Agent: Mozilla/5.0 (Windows NT 10.0; Win64; x64; rv:102.0) Gecko/20100101
Thunderbird/102.6.1
Content-Language: pl
X-Notice: Filtered by postfilter v. 0.9.2
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:383690
Ukryj nagłówki
W dniu 19.12.2022 o 19:38, XL pisze:
> Wiesiaczek <c...@v...pl> wrote:
>> W dniu 19.12.2022 o 13:05, trybun pisze:
>>> W dniu 17.12.2022 o 15:49, XL pisze:
>>>> trybun <M...@j...cb> wrote:
>>>>> W dniu 10.12.2022 o 09:20, XL pisze:
>>>>>> Wiesiaczek <c...@v...pl> wrote:
>>>>>>> Przepis na kotlety mielone
>>>>>>> Wiemy już, ile jajek będzie nam potrzebnych. Możemy więc przejść do
>>>>>>> przygotowania naszych kotletów. Dla czteroosobowej rodziny w
>>>>>>> zupełności
>>>>>>> wystarczy porcja przygotowana z pół kilo mięsa mielonego.
>>>>>>>
>>>>>>>
>>>>>>> https://www.onet.pl/styl-zycia/dompelenpomyslow/ile-
jajek-do-kotletow-mielonych-istnieje-prosta-zasada/3
t0m173,30bc1058?utm_source=detal&utm_medium=synergy&
utm_campaign=allonet_detal_popularne
>>>>>>>
>>>>>>>
>>>>>>>
>>>>>>> To chyba nie o mojej rodzinie mowa :)
>>>>>>>
>>>>>>>
>>>>>>>
>>>>>>>
>>>>>> O mojej też nie. U mnie kotlety mielone są z mięsa, a nie z buły i
>>>>>> jajek z
>>>>>> mięsem.
>>>>>>
>>>>> Czyli, jak wyglądają mielone a`la XL, co dodajesz aby nie pękały czy nie
>>>>> rozpadały się? U mnie oczywiście też bez buły, ale z jajem, cebulą i
>>>>> czosnkiem. Plus oczywiście przyprawy, m.in majeranek.
>>>> Karczek wieprzowy dosyć tłusty (czyli żadne chude mięso), jaja (2-3
>>>> szt. na
>>>> 500g mięsa), cebula, czosnek, pieprz, czasem nieco wody gazowanej.
>>>> Bułka tarta tak, samodzielnie mielona z ususzonych pozostałości pieczywa,
>>>> tylko do panierowania. To wszystko.
>>>> Kluczem do nierozpadania się kotletów jest niewielki dodatek wody
>>>> gazowanej, w zależności od wilgotności masy, aby masa nie była za
>>>> sucha, a
>>>> następnie doskonałe!!! ręczne wyrobienie masy, aż będzie wyraźnie
>>>> kleista,
>>>> nierozdzielająca się
>>>> na kawałeczki i cząstki.
>>>> Kto lubi, niech doda wcześniej łyżkę kaszy manny.
>>>> Druga rzecz techniczna - po pierwszym odwróceniu kotletów na drugą
>>>> stronę i
>>>> podsmażeniu przekłuwam każdy kotlet w kilku miejscach ostrym końcem
>>>> patyczka do szaszłyków, aby wypuścić parę. Można zamiast tego zrobić dość
>>>> głęboką kratkę na wierzchu uformowanych surowych kotletów i wkładać je do
>>>> tłuszczu kratką do góry, po podsmażeniu przewrócić na stronę z kratką.
>>>> Kratka zwiększa powierzchnię odparowywania nadmiaru wody, zapobiegając
>>>> powstawaniu poduszek pary we wnętrzu kotletów i ich rozwarstwianiu.
>>>>
>>> Jednak i u Ciebie są jaja. Tzn, w Twoich mielońcach nie u Ciebie...?
>>> Mniej więcej i moje są tak przyrządzane, z wyjątkiem tej wody gazowanej.
>>> Przy najbliższej okazji wypróbuję. Dzięki.
>>>
>>>
>> A ja lubię z bułą! Dużo buły!
>> Bez buły są suche.
>>
>> Bez buły mogą być klopsy,
> Czyli smażę panierowane klopsy ?
>
>> wtedy z sosem, ale ja za nimi nie przepadam.
> Bo nie umiesz dobrego sosu zrobić ;)
>
>
>
Osobista dygresja, sosy wymyślono po to aby maskować niedoskonałości
smaku potrawy głównej.
|