Path: news-archive.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!newsfeed.pionier.net.pl!2.eu.feeder.erj
e.net!feeder.erje.net!weretis.net!feeder8.news.weretis.net!news.mixmin.net!aioe
.org!/C+TZ00LLBfDKjvhFZiY0w.user.46.165.242.91.POSTED!not-for-mail
From: XL <i...@g...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Cienko cienko...
Date: Fri, 23 Dec 2022 12:41:57 -0000 (UTC)
Organization: Aioe.org NNTP Server
Message-ID: <to47ml$1j6$1@gioia.aioe.org>
References: <tn1c0s$j3i$1@gioia.aioe.org> <tn1fg8$1lr4$1@gioia.aioe.org>
<tnjss2$1a46$2@gioia.aioe.org> <tnkktt$1fu8$1@gioia.aioe.org>
<tnpk32$1nhp$2@gioia.aioe.org> <tnplm5$g1d$1@gioia.aioe.org>
<tnqb2k$13m7$1@gioia.aioe.org> <to41d8$175h$2@gioia.aioe.org>
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=UTF-8
Content-Transfer-Encoding: 8bit
Injection-Info: gioia.aioe.org; logging-data="1638";
posting-host="/C+TZ00LLBfDKjvhFZiY0w.user.gioia.aioe.org";
mail-complaints-to="a...@a...org";
User-Agent: NewsTap/5.5 (iPhone/iPod Touch)
X-Notice: Filtered by postfilter v. 0.9.2
Cancel-Lock: sha1:tJ6XycIFA/5CTzqnkJ8GLsu89o4=
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:383693
Ukryj nagłówki
trybun <M...@j...cb> wrote:
> W dniu 19.12.2022 o 19:38, XL pisze:
>> Wiesiaczek <c...@v...pl> wrote:
>>> W dniu 19.12.2022 o 13:05, trybun pisze:
>>>> W dniu 17.12.2022 o 15:49, XL pisze:
>>>>> trybun <M...@j...cb> wrote:
>>>>>> W dniu 10.12.2022 o 09:20, XL pisze:
>>>>>>> Wiesiaczek <c...@v...pl> wrote:
>>>>>>>> Przepis na kotlety mielone
>>>>>>>> Wiemy już, ile jajek będzie nam potrzebnych. Możemy więc przejść do
>>>>>>>> przygotowania naszych kotletów. Dla czteroosobowej rodziny w
>>>>>>>> zupełności
>>>>>>>> wystarczy porcja przygotowana z pół kilo mięsa mielonego.
>>>>>>>>
>>>>>>>>
>>>>>>>> https://www.onet.pl/styl-zycia/dompelenpomyslow/ile-
jajek-do-kotletow-mielonych-istnieje-prosta-zasada/3
t0m173,30bc1058?utm_source=detal&utm_medium=synergy&
utm_campaign=allonet_detal_popularne
>>>>>>>>
>>>>>>>>
>>>>>>>>
>>>>>>>> To chyba nie o mojej rodzinie mowa :)
>>>>>>>>
>>>>>>>>
>>>>>>>>
>>>>>>>>
>>>>>>> O mojej też nie. U mnie kotlety mielone są z mięsa, a nie z buły i
>>>>>>> jajek z
>>>>>>> mięsem.
>>>>>>>
>>>>>> Czyli, jak wyglądają mielone a`la XL, co dodajesz aby nie pękały czy nie
>>>>>> rozpadały się? U mnie oczywiście też bez buły, ale z jajem, cebulą i
>>>>>> czosnkiem. Plus oczywiście przyprawy, m.in majeranek.
>>>>> Karczek wieprzowy dosyć tłusty (czyli żadne chude mięso), jaja (2-3
>>>>> szt. na
>>>>> 500g mięsa), cebula, czosnek, pieprz, czasem nieco wody gazowanej.
>>>>> Bułka tarta tak, samodzielnie mielona z ususzonych pozostałości pieczywa,
>>>>> tylko do panierowania. To wszystko.
>>>>> Kluczem do nierozpadania się kotletów jest niewielki dodatek wody
>>>>> gazowanej, w zależności od wilgotności masy, aby masa nie była za
>>>>> sucha, a
>>>>> następnie doskonałe!!! ręczne wyrobienie masy, aż będzie wyraźnie
>>>>> kleista,
>>>>> nierozdzielająca się
>>>>> na kawałeczki i cząstki.
>>>>> Kto lubi, niech doda wcześniej łyżkę kaszy manny.
>>>>> Druga rzecz techniczna - po pierwszym odwróceniu kotletów na drugą
>>>>> stronę i
>>>>> podsmażeniu przekłuwam każdy kotlet w kilku miejscach ostrym końcem
>>>>> patyczka do szaszłyków, aby wypuścić parę. Można zamiast tego zrobić dość
>>>>> głęboką kratkę na wierzchu uformowanych surowych kotletów i wkładać je do
>>>>> tłuszczu kratką do góry, po podsmażeniu przewrócić na stronę z kratką.
>>>>> Kratka zwiększa powierzchnię odparowywania nadmiaru wody, zapobiegając
>>>>> powstawaniu poduszek pary we wnętrzu kotletów i ich rozwarstwianiu.
>>>>>
>>>> Jednak i u Ciebie są jaja. Tzn, w Twoich mielońcach nie u Ciebie...?
>>>> Mniej więcej i moje są tak przyrządzane, z wyjątkiem tej wody gazowanej.
>>>> Przy najbliższej okazji wypróbuję. Dzięki.
>>>>
>>>>
>>> A ja lubię z bułą! Dużo buły!
>>> Bez buły są suche.
>>>
>>> Bez buły mogą być klopsy,
>> Czyli smażę panierowane klopsy ?
>>
>>> wtedy z sosem, ale ja za nimi nie przepadam.
>> Bo nie umiesz dobrego sosu zrobić ;)
>>
>>
>>
>
> Osobista dygresja, sosy wymyślono po to aby maskować niedoskonałości
> smaku potrawy głównej.
>
>
Ja robię sosy, żeby podkreślać smak. M.in. dlatego NIENAWIDZĘ sosu
pomidorowego do gołąbków z kapusty, bo dominuje kapustę. Te podsmażam z
cebulą na maśle klarowanym, podlewam rosolem i duszę w wytworzonym sosiku
do odparowania i zezłocenia.
--
,,Słowo ,,rozkaz" porusza armie, słowo ,,wolność" - narody." Novalis, ze
zbioru Uczniowie z Sais.
|