Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Cienko cienko... Re: Cienko cienko...

Grupy

Szukaj w grupach

 

Re: Cienko cienko...

« poprzedni post następny post »
Path: news-archive.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!newsfeed.pionier.net.pl!2.eu.feeder.erj
e.net!feeder.erje.net!weretis.net!feeder8.news.weretis.net!news.mixmin.net!aioe
.org!/C+TZ00LLBfDKjvhFZiY0w.user.46.165.242.91.POSTED!not-for-mail
From: XL <i...@g...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Cienko cienko...
Date: Fri, 23 Dec 2022 12:41:57 -0000 (UTC)
Organization: Aioe.org NNTP Server
Message-ID: <to47ml$1j6$1@gioia.aioe.org>
References: <tn1c0s$j3i$1@gioia.aioe.org> <tn1fg8$1lr4$1@gioia.aioe.org>
<tnjss2$1a46$2@gioia.aioe.org> <tnkktt$1fu8$1@gioia.aioe.org>
<tnpk32$1nhp$2@gioia.aioe.org> <tnplm5$g1d$1@gioia.aioe.org>
<tnqb2k$13m7$1@gioia.aioe.org> <to41d8$175h$2@gioia.aioe.org>
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=UTF-8
Content-Transfer-Encoding: 8bit
Injection-Info: gioia.aioe.org; logging-data="1638";
posting-host="/C+TZ00LLBfDKjvhFZiY0w.user.gioia.aioe.org";
mail-complaints-to="a...@a...org";
User-Agent: NewsTap/5.5 (iPhone/iPod Touch)
X-Notice: Filtered by postfilter v. 0.9.2
Cancel-Lock: sha1:tJ6XycIFA/5CTzqnkJ8GLsu89o4=
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:383693
Ukryj nagłówki

trybun <M...@j...cb> wrote:
> W dniu 19.12.2022 o 19:38, XL pisze:
>> Wiesiaczek <c...@v...pl> wrote:
>>> W dniu 19.12.2022 o 13:05, trybun pisze:
>>>> W dniu 17.12.2022 o 15:49, XL pisze:
>>>>> trybun <M...@j...cb> wrote:
>>>>>> W dniu 10.12.2022 o 09:20, XL pisze:
>>>>>>> Wiesiaczek <c...@v...pl> wrote:
>>>>>>>> Przepis na kotlety mielone
>>>>>>>> Wiemy już, ile jajek będzie nam potrzebnych. Możemy więc przejść do
>>>>>>>> przygotowania naszych kotletów. Dla czteroosobowej rodziny w
>>>>>>>> zupełności
>>>>>>>> wystarczy porcja przygotowana z pół kilo mięsa mielonego.
>>>>>>>>
>>>>>>>>
>>>>>>>> https://www.onet.pl/styl-zycia/dompelenpomyslow/ile-
jajek-do-kotletow-mielonych-istnieje-prosta-zasada/3
t0m173,30bc1058?utm_source=detal&utm_medium=synergy&
utm_campaign=allonet_detal_popularne
>>>>>>>>
>>>>>>>>
>>>>>>>>
>>>>>>>> To chyba nie o mojej rodzinie mowa :)
>>>>>>>>
>>>>>>>>
>>>>>>>>
>>>>>>>>
>>>>>>> O mojej też nie. U mnie kotlety mielone są z mięsa, a nie z buły i
>>>>>>> jajek z
>>>>>>> mięsem.
>>>>>>>
>>>>>> Czyli, jak wyglądają mielone a`la XL, co dodajesz aby nie pękały czy nie
>>>>>> rozpadały się?  U mnie oczywiście też bez buły, ale z jajem, cebulą i
>>>>>> czosnkiem. Plus oczywiście przyprawy, m.in majeranek.
>>>>> Karczek wieprzowy dosyć tłusty (czyli żadne chude mięso), jaja (2-3
>>>>> szt. na
>>>>> 500g mięsa), cebula, czosnek, pieprz, czasem nieco wody gazowanej.
>>>>> Bułka tarta tak, samodzielnie mielona z ususzonych pozostałości pieczywa,
>>>>> tylko do panierowania. To wszystko.
>>>>> Kluczem do nierozpadania się kotletów jest niewielki dodatek wody
>>>>> gazowanej, w zależności od wilgotności masy, aby masa nie była za
>>>>> sucha, a
>>>>> następnie doskonałe!!! ręczne wyrobienie masy, aż będzie wyraźnie
>>>>> kleista,
>>>>> nierozdzielająca się
>>>>> na kawałeczki i cząstki.
>>>>> Kto lubi, niech doda wcześniej łyżkę kaszy manny.
>>>>> Druga rzecz techniczna - po pierwszym odwróceniu kotletów na drugą
>>>>> stronę i
>>>>> podsmażeniu przekłuwam każdy kotlet w kilku miejscach ostrym końcem
>>>>> patyczka do szaszłyków, aby wypuścić parę. Można zamiast tego zrobić dość
>>>>> głęboką kratkę na wierzchu uformowanych surowych kotletów i wkładać je do
>>>>> tłuszczu kratką do góry, po podsmażeniu przewrócić na stronę z kratką.
>>>>> Kratka zwiększa powierzchnię odparowywania nadmiaru wody, zapobiegając
>>>>> powstawaniu poduszek pary we wnętrzu kotletów i ich rozwarstwianiu.
>>>>>
>>>> Jednak i u Ciebie są jaja. Tzn, w Twoich mielońcach nie u Ciebie...?
>>>> Mniej więcej i moje są tak przyrządzane, z wyjątkiem tej wody gazowanej.
>>>> Przy najbliższej okazji wypróbuję. Dzięki.
>>>>
>>>>
>>> A ja lubię z bułą! Dużo buły!
>>> Bez buły są suche.
>>>
>>> Bez buły mogą być klopsy,
>> Czyli smażę panierowane klopsy ?
>>
>>> wtedy z sosem, ale ja za nimi nie przepadam.
>> Bo nie umiesz dobrego sosu zrobić ;)
>>
>>
>>
>
> Osobista dygresja, sosy wymyślono po to aby maskować niedoskonałości
> smaku potrawy głównej.
>
>

Ja robię sosy, żeby podkreślać smak. M.in. dlatego NIENAWIDZĘ sosu
pomidorowego do gołąbków z kapusty, bo dominuje kapustę. Te podsmażam z
cebulą na maśle klarowanym, podlewam rosolem i duszę w wytworzonym sosiku
do odparowania i zezłocenia.

--
,,Słowo ,,rozkaz" porusza armie, słowo ,,wolność" - narody." Novalis, ze
zbioru Uczniowie z Sais.

 

Zobacz także


Następne z tego wątku Najnowsze wątki z tej grupy Najnowsze wątki
23.12 Wiesiaczek
28.12 trybun
28.12 trybun
04.01 XL
04.01 XL
05.01 trybun
05.01 trybun
05.01 XL
05.01 XL
05.01 Wiesiaczek
05.01 Wiesiaczek
06.01 trybun
06.01 trybun
06.01 trybun
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a
Vitruvian Man - parts 1-6
"Schabowe"
www.kingtrust.to Cloned Cards With Pin Shop Dumps Vaild Sell Good Cashapp Paypal Transfer Wu Money gram payonee
Jak zrobić lody, nie zamarzające na kamień w zamrażarce?
Olej rzepakowy
BEST DUMPS CLONING(www.kingtrust.to) TRACK 1&2 SITE SEARCH 2023 Go to any ATM and make your cashout
Mikroplastik w żywności.
Orzechy, pestki, nasiona.
CEBULA!
Mąka/kasza kukurydziana
kto jadł już robaki ?
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Senet parts 1-3
Senet parts 1-3
Chess
Chess
Vitruvian Man - parts 7-11a
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 1-6
Vitruvian Man - parts 1-6
Vitruvian Man - parts 7-11a
Vitruvian Man - parts 1-6