Data: 2010-06-10 23:16:57
Temat: Re: Co do zawijańców?
Od: Ikselka <i...@g...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Dnia Fri, 11 Jun 2010 00:44:11 +0200, Paulinka napisał(a):
> medea pisze:
>> Co można by podać jako surówkę (ew. jarzynkę) do zrazów wołowych
>> zawijanych? Zależy mi, żeby było prawie tradycyjnie po polsku (nie musi
>> być ortodoksyjnie, ale bez oliwek i takich tam), a do tego elegancko, bo
>> dla ważnych gości z zagranicy.
>> Buraczki raczej odpadają, bo jako zupę podam chłodnik z botwinki, więc
>> byłoby zbyt buraczkowo. Kapusty modrej nie umiem robić, a zresztą teraz
>> chyba nie ma dobrej (nie widziałam). Sałata ze śmietaną wygląda w sumie
>> mało apetycznie. Myślałam o sałatce z brokułów na zimno. Może macie na
>> nią jakiś sposób?
>> A może podsuniecie jakieś inne pomysły?
>
> Poniewczasie co prawda, ale napiszę, co ja zwykle daję jako dodatek do
> zrazów :
>
> -mizeria
> -sałatka z rzodkiewki i szczypioru ze śmietaną
> -zasmażane buraczki
> -marchewka z groszkiem na gęsto
> -pikle z pietruszką
> -sałata maślana ze śmietaną
> -szpinak
> -sałatka z buraków
> -młoda kapusta zasmażana
> -sałatka z ogórków kiszonych z musztardą i cebulą
Powyższe mało wyraziste w smaku warzywa (prócz poz. nr 2, 5, 10) wg mnie
nie nadają się do zrazów. Dodatek powinien mieć zdecydowany smak, ostry lub
winny - tak więc preferuję gruszki i śliwki w occie i inne marynaty, ew.
borówkę z gruszką. czyli jednak słodko-winne smaki, zaostrzone.
|