Data: 2010-06-11 03:25:49
Temat: Re: Co do zawijańców?
Od: "Panslavista" <p...@i...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
"Ikselka" <i...@g...pl> wrote in message
news:zwspsf73cgyv$.jrpck6ptjota.dlg@40tude.net...
> Dnia Fri, 11 Jun 2010 00:44:11 +0200, Paulinka napisał(a):
>
>> medea pisze:
>>> Co można by podać jako surówkę (ew. jarzynkę) do zrazów wołowych
>>> zawijanych? Zależy mi, żeby było prawie tradycyjnie po polsku (nie musi
>>> być ortodoksyjnie, ale bez oliwek i takich tam), a do tego elegancko, bo
>>> dla ważnych gości z zagranicy.
>>> Buraczki raczej odpadają, bo jako zupę podam chłodnik z botwinki, więc
>>> byłoby zbyt buraczkowo. Kapusty modrej nie umiem robić, a zresztą teraz
>>> chyba nie ma dobrej (nie widziałam). Sałata ze śmietaną wygląda w sumie
>>> mało apetycznie. Myślałam o sałatce z brokułów na zimno. Może macie na
>>> nią jakiś sposób?
>>> A może podsuniecie jakieś inne pomysły?
>>
>> Poniewczasie co prawda, ale napiszę, co ja zwykle daję jako dodatek do
>> zrazów :
>>
>> -mizeria
>> -sałatka z rzodkiewki i szczypioru ze śmietaną
>> -zasmażane buraczki
>> -marchewka z groszkiem na gęsto
>> -pikle z pietruszką
>> -sałata maślana ze śmietaną
>> -szpinak
>> -sałatka z buraków
>> -młoda kapusta zasmażana
>> -sałatka z ogórków kiszonych z musztardą i cebulą
>
> Powyższe mało wyraziste w smaku warzywa (prócz poz. nr 2, 5, 10) wg mnie
> nie nadają się do zrazów. Dodatek powinien mieć zdecydowany smak, ostry
> lub
> winny - tak więc preferuję gruszki i śliwki w occie i inne marynaty, ew.
> borówkę z gruszką. czyli jednak słodko-winne smaki, zaostrzone.
No to dżem z żurawiny lub brusznicy.
|