Path: news-archive.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!news.nask.pl!news.nask.org.pl!newsfeed0
0.sul.t-online.de!t-online.de!border2.nntp.dca.giganews.com!nntp.giganews.com!n
ovia!nx02.iad01.newshosting.com!69.16.185.16.MISMATCH!npeer02.iad.highwinds-med
ia.com!news.highwinds-media.com!feed-me.highwinds-media.com!nx01.iad01.newshost
ing.com!newshosting.com!newsfeed.neostrada.pl!unt-exc-01.news.neostrada.pl!unt-
spo-a-02.news.neostrada.pl!news.neostrada.pl.POSTED!not-for-mail
From: "Panslavista" <p...@i...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
References: <4c0f670d$0$19173$65785112@news.neostrada.pl>
<hurprs$uce$2@node2.news.atman.pl>
<zwspsf73cgyv$.jrpck6ptjota.dlg@40tude.net>
Subject: Re: Co do zawijańców?
Date: Fri, 11 Jun 2010 05:25:49 +0200
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2900.5931
X-RFC2646: Format=Flowed; Original
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2900.5931
Lines: 39
Message-ID: <4c11acc2$0$2601$65785112@news.neostrada.pl>
Organization: Telekomunikacja Polska
NNTP-Posting-Host: 83.6.228.235
X-Trace: 1276226754 unt-rea-a-02.news.neostrada.pl 2601 83.6.228.235:1058
X-Complaints-To: a...@n...neostrada.pl
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:328427
Ukryj nagłówki
"Ikselka" <i...@g...pl> wrote in message
news:zwspsf73cgyv$.jrpck6ptjota.dlg@40tude.net...
> Dnia Fri, 11 Jun 2010 00:44:11 +0200, Paulinka napisał(a):
>
>> medea pisze:
>>> Co można by podać jako surówkę (ew. jarzynkę) do zrazów wołowych
>>> zawijanych? Zależy mi, żeby było prawie tradycyjnie po polsku (nie musi
>>> być ortodoksyjnie, ale bez oliwek i takich tam), a do tego elegancko, bo
>>> dla ważnych gości z zagranicy.
>>> Buraczki raczej odpadają, bo jako zupę podam chłodnik z botwinki, więc
>>> byłoby zbyt buraczkowo. Kapusty modrej nie umiem robić, a zresztą teraz
>>> chyba nie ma dobrej (nie widziałam). Sałata ze śmietaną wygląda w sumie
>>> mało apetycznie. Myślałam o sałatce z brokułów na zimno. Może macie na
>>> nią jakiś sposób?
>>> A może podsuniecie jakieś inne pomysły?
>>
>> Poniewczasie co prawda, ale napiszę, co ja zwykle daję jako dodatek do
>> zrazów :
>>
>> -mizeria
>> -sałatka z rzodkiewki i szczypioru ze śmietaną
>> -zasmażane buraczki
>> -marchewka z groszkiem na gęsto
>> -pikle z pietruszką
>> -sałata maślana ze śmietaną
>> -szpinak
>> -sałatka z buraków
>> -młoda kapusta zasmażana
>> -sałatka z ogórków kiszonych z musztardą i cebulą
>
> Powyższe mało wyraziste w smaku warzywa (prócz poz. nr 2, 5, 10) wg mnie
> nie nadają się do zrazów. Dodatek powinien mieć zdecydowany smak, ostry
> lub
> winny - tak więc preferuję gruszki i śliwki w occie i inne marynaty, ew.
> borówkę z gruszką. czyli jednak słodko-winne smaki, zaostrzone.
No to dżem z żurawiny lub brusznicy.
|