Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Co z tym jajem? Re: Co z tym jajem?

Grupy

Szukaj w grupach

 

Re: Co z tym jajem?

« poprzedni post następny post »
Data: 2015-04-14 12:20:07
Temat: Re: Co z tym jajem?
Od: Wiesiaczek <W...@v...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki

W dniu 14.04.2015 o 09:36, Jarosław Sokołowski pisze:
> krys pisze:
>
>>>>> Ja jaja? A w życiu!
>>>>> Moja specjalność to bimber i ogórki!
>>>>
>>>> No to na zdrowie!
>>>
>>> Istnieje opinia, że bimber osobliwie nadaje się do fabrykacji
>>> ajerkoniaku. Niedostatki smakowe destylatu doskonale maskowane
>>> są przez kurzy nabiał. Tak więc widać tu możliwość osiągnięcia
>>> kompromisu.
>>
>> Jakie niedostatki? Destylat jest lepszy niż monopolówka, w dodatku
>> nie powoduje kaca, bo pozbawiony jest dodatku akcyzy ;-).
>> A te frakcje z nienajwyższej półki dobre są do podrabiania Bayleysa,
>> w końcu łiskacz też śmierdzi.
>
> Niedostatki, znaczy to, co różni bimber od ideału stawianego za
> wzorzec przez miłośników wódki jako takiej. Czyli od spiritusu.
> Bo tak to dzisiaj wygląda, przynajmniej w reklamach, że najpierw
> zacier destyluje się siedem, dwanaście czy inną magiczną liczbę razy,
> rektyfikuje w wymyślnych kolumnach, a na koniec rozcieńcza do żądanej
> mocy wodą źródlaną. Albo dajmy na to jajami, jeśli o likier chodzi.
>
> Nie jestem wielkim miłośnikiem czystej wódki. Jedyne dobre, co w niej
> docenić mogę, to niska kacogenoość. Pochodna tej rektyfikacji. Nijak
> nie jestem w stanie uwierzyć w mity o mniejszym kacu po księżycówce.
> Może to pozostałość po PRL, kiedy nie wiadomo co było w butelce.
> Druga pozostałość jest w nazewnictwie. "Wódka monopolowa" -- nie ma
> już monopolu spiritusowego, jest akcyza płacona przy sprzedaży wyrobów
> różnych producentów. A jak nie ma monopolu, to i z wyrobami marnej
> jakości nikt długo nie utrzyma się na rynku.
>
> Nierektyfikowane "śmierdzące" napitki, to inna sprawa. Stara zbożowa
> whisky czy młoda owocowa rakija, to jednak co innego niż jakiś bimber
> na bazie cukru z cukrowni. Podobnie jest z "winem" domowym. Ludzie
> nastawią zacier grunwaldzki z dodatkiem soku owocowego, sklarują
> to nieco zamiast destylować. A potem się delektują tym swoim winem
> buraczanym. Kiedyś to było usprawiedliwiane brakami na rynku, a także
> cenami. Ale po co dzisiaj pić kompot z zacierem, skoro za dychę (czasem
> z hakiem) można kupić butelkę porządnego wina? Po co destylować mało
> szlachetne cukrowe zaciery, skoro nie rujnując własnego budżetu łatwo
> zapić się w trupa wódką kupioną w sklepie?

Nie piłeś wina z róży, które nastawiam od dwóch lat.
Zarówno klarowny kolor jak i smak nie do pobicia!
O zaletach zdrowotnych nie wspomnę :)



--
Wiesiaczek (dziś z Sharm El Sheikh - Egipt)

"Ja piję tylko przy dwóch okazjach:
Gdy są ogórki i gdy ich nie ma" (R)

 

Zobacz także


Następne z tego wątku Najnowsze wątki z tej grupy Najnowsze wątki
14.04 Stefan
14.04 Jarosław Sokołowski
14.04 Jarosław Sokołowski
15.04 Ikselka
15.04 Marsjasz
15.04 Stefan
15.04 Jarosław Sokołowski
15.04 bbjk
15.04 Jarosław Sokołowski
16.04 bbjk
16.04 FEniks
16.04 bbjk
16.04 Jarosław Sokołowski
16.04 Jarosław Sokołowski
16.04 Jarosław Sokołowski
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a
Vitruvian Man - parts 1-6
"Schabowe"
www.kingtrust.to Cloned Cards With Pin Shop Dumps Vaild Sell Good Cashapp Paypal Transfer Wu Money gram payonee
Jak zrobić lody, nie zamarzające na kamień w zamrażarce?
Olej rzepakowy
BEST DUMPS CLONING(www.kingtrust.to) TRACK 1&2 SITE SEARCH 2023 Go to any ATM and make your cashout
Mikroplastik w żywności.
Orzechy, pestki, nasiona.
CEBULA!
Mąka/kasza kukurydziana
kto jadł już robaki ?
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Senet parts 1-3
Senet parts 1-3
Chess
Chess
Vitruvian Man - parts 7-11a
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 1-6
Vitruvian Man - parts 1-6
Vitruvian Man - parts 7-11a
Vitruvian Man - parts 1-6