Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Czubryca zielona Re: Czubryca zielona

Grupy

Szukaj w grupach

 

Re: Czubryca zielona



« poprzedni post następny post »
Path: news-archive.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!news.nask.pl!news.nask.org.pl!news.unit
0.net!border1.nntp.ams1.giganews.com!nntp.giganews.com!newsfeed.neostrada.pl!un
t-exc-02.news.neostrada.pl!unt-spo-b-01.news.neostrada.pl!news.neostrada.pl.POS
TED!not-for-mail
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
From: Jarosław Sokołowski <j...@l...waw.pl>
Subject: Re: Czubryca zielona
References: <589a19aa$0$5159$65785112@news.neostrada.pl>
Organization: : : :
Date: Tue, 7 Feb 2017 21:11:10 +0100
User-Agent: slrn/1.0.3 (Linux)
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=iso-8859-2
Content-Transfer-Encoding: 8bit
Message-ID: <s...@f...lasek.waw.pl>
Lines: 24
NNTP-Posting-Host: 77-253-217-116.static.ip.netia.com.pl
X-Trace: 1486498270 unt-rea-b-01.news.neostrada.pl 641 77.253.217.116:52856
X-Complaints-To: a...@n...neostrada.pl
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:375651
Ukryj nagłówki

Pani Ewa zapytała:

> Czy ktoś tu jeszcze gotuje w tym domu?
> Jeśli tak, to polecam czubrycę zieloną firmy Kotanyi. Bardzo
> dobrze skomponowana mieszanka moim zdaniem. Ostatnio używam
> prawie do wszystkiego.

A to jest mieszanka? Pytam, bo nie widziałem, a słowo dwuznaczne.
Może oznaczać pojedyncze zielsko, któryś z gatunków cząbru, znany
dobrze w kuchniach bałkańskich. Ale może też być mieszanką, w której
czubryca właściwa odgrywa dominującą rolę. Kiedyś taką kupiłem
na targu w Warnie. Można o niej powiedzieć, że była skomponowania
ciekawie. Pod względem wizualnym. Zapakowana w słoik, a w nim widać
było ingrediencje poukładane warstwami. Poza burozieloną czubrycą
wyraziście czerwone pasma mielonej papryki i białej soli. Można rzec,
że to protomieszanka -- gdy kto chciał, mógł sobie słoik wstrząsnąć.

Jarek

--
Bułgar to też słowianin, choć bardziej od nas czarny,
Żeby mu sprawić przyjemność, jeździmy często do Warny
I każdy jakiś kożuszek przywieźć się stamtąd stara
Żeby się Bułgar nie przegrzał, bo my kochamy Bułgara!!!

 
Następne z tego wątku Najnowsze wątki z tej grupy Najnowsze wątki
07.02 FEniks
08.02 Jarosław Sokołowski
08.02 FEniks
08.02 FEniks
08.02 Jarosław Sokołowski
08.02 Qrczak
08.02 Animka
08.02 FEniks
08.02 FEniks
08.02 FEniks
09.02 Animka
09.02 Pomidor
09.02 Jarosław Sokołowski
09.02 Jarosław Sokołowski
09.02 FEniks
Margaryny antycholesterolowe
Bitki wołowe
Co w foliowanych sałatach piszczy?
sok z buraków
Jaja z larwami w Auchanie
kurczaki zagrodowe a klatkowe
Kefir dobry na wszystko!
Podróby arbuzów.
Niehandlowna niedziela ?
Taro.
Co w zielonym koprze piszczy?
baranina jagnięcina
Co w chlebie piszczy?
świąteczne ciasto bergamotkowe
Petycja o likwidację Ministerstwa Zdrowia
Pojebani mężczyźni
Bouba czy Kiki?
Rozpoznanie
Australijska droga to jedyna droga!
Darmozjadanie Europy.
O to to!
Rządy idiotów.
Wojna?
Margaryny antycholesterolowe
"Sprawa Sokala" i dno intelektualistów.
"Przerywanie" owoców
Filtr do oczyszczacza - samoróbka
Nie róbmy bożka z rodziny
Ślub księcia.
Bitki wołowe


  X   Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.   X