Path: news-archive.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!news.nask.pl!news.nask.org.pl!news.unit
0.net!border1.nntp.ams1.giganews.com!nntp.giganews.com!newsfeed.neostrada.pl!un
t-exc-02.news.neostrada.pl!unt-spo-b-01.news.neostrada.pl!news.neostrada.pl.POS
TED!not-for-mail
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
From: Jarosław Sokołowski <j...@l...waw.pl>
Subject: Re: Czubryca zielona
References: <589a19aa$0$5159$65785112@news.neostrada.pl>
Organization: : : :
Date: Tue, 7 Feb 2017 21:11:10 +0100
User-Agent: slrn/1.0.3 (Linux)
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=iso-8859-2
Content-Transfer-Encoding: 8bit
Message-ID: <s...@f...lasek.waw.pl>
Lines: 24
NNTP-Posting-Host: 77-253-217-116.static.ip.netia.com.pl
X-Trace: 1486498270 unt-rea-b-01.news.neostrada.pl 641 77.253.217.116:52856
X-Complaints-To: a...@n...neostrada.pl
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:375651
Ukryj nagłówki
Pani Ewa zapytała:
> Czy ktoś tu jeszcze gotuje w tym domu?
> Jeśli tak, to polecam czubrycę zieloną firmy Kotanyi. Bardzo
> dobrze skomponowana mieszanka moim zdaniem. Ostatnio używam
> prawie do wszystkiego.
A to jest mieszanka? Pytam, bo nie widziałem, a słowo dwuznaczne.
Może oznaczać pojedyncze zielsko, któryś z gatunków cząbru, znany
dobrze w kuchniach bałkańskich. Ale może też być mieszanką, w której
czubryca właściwa odgrywa dominującą rolę. Kiedyś taką kupiłem
na targu w Warnie. Można o niej powiedzieć, że była skomponowania
ciekawie. Pod względem wizualnym. Zapakowana w słoik, a w nim widać
było ingrediencje poukładane warstwami. Poza burozieloną czubrycą
wyraziście czerwone pasma mielonej papryki i białej soli. Można rzec,
że to protomieszanka -- gdy kto chciał, mógł sobie słoik wstrząsnąć.
Jarek
--
Bułgar to też słowianin, choć bardziej od nas czarny,
Żeby mu sprawić przyjemność, jeździmy często do Warny
I każdy jakiś kożuszek przywieźć się stamtąd stara
Żeby się Bułgar nie przegrzał, bo my kochamy Bułgara!!!
|