Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Czubryca zielona Re: Czubryca zielona

Grupy

Szukaj w grupach

 

Re: Czubryca zielona



« poprzedni post następny post »
Data: 2017-02-08 22:54:45
Temat: Re: Czubryca zielona
Od: Animka <a...@t...wp.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki

W dniu 2017-02-08 o 16:38, Jarosław Sokołowski pisze:
> Pani Ewa napisała:
>
>>>> Ta, o której piszę, to mieszanka. Oczywiście z dominującą nutą cząbru.
>>>> Poza tym są w mieszance cebula, czosnek, pietruszka, kozieradka, sól.
>>> Sprawdziłem jak to z tymi gatunkami cząbru i z samą nazwą. Cząber ma
>>> być górski, tak piszą, wtedy czubryca najlepsza. Ludy świata rozmaicie
>>> na cząber mówią, ale to Bułgarzy owo ziółko nazywają "czubrycą". Nie
>>> musi być górska, może być ogrodowa. No jeszcze Macedończycy mają podobne
>>> słówko, czemu trudno się dziwić. Z tamtych kręgów dotarło do mnie
>>> nazywanie w ten sposób samej rośliny przyprawowej, choćby i świeża była.
>>> Można więc rzec, że to co Kotanyi sypie w torebkę i to co ja kupiłem
>>> w słoiku na targu w Warnie, to jest "cząber z dodatkiem przypraw".
>> Dla mnie samo zielsko to cząber, a po zmieszaniu z czymś - czubryca.
> Jednak Bułgarzy nie mają tego komfortu rozróżniania przy nazywaniu
> -- co chciałem odnotować. A przecież to oni dali światu czubrycę.
>
>> Jak się zorientowałam - czubryca może być zielona lub czerwona, co
>> pewnie zależy od tych dodatków. To, co Ty kupiłeś w Warnie, było
>> pewnie czubrycą czerwoną. Szkoda, że Kotanyi takiej nie ma (jeszcze).
> Zawsze można próbować coś samemu namieszać. W tym momencie powstaje
> pytanie: mieszać w słoiku, czy od razu w garze. Sytuacja przypomnina
> nieco tę, jaką mamy z curry. Ten proszek, który mamy w kuchni, jest
> wymysłem Anglików. Hindusi niczego takiego do gara nie sypią, curry
> jest u nich potrawą, która swój smak zawdzięcza wielu indywidualnym
> składnikom, świeżym i suszonym, które spotykają się ze sobą dopiero
> w kotle. Proszek curry jest próbą wyeksportowania indyjskich smaków
> poza miejsce pochodzenia. Takoż czubryca z torebki przynosi nam
> bałkański powiew tu, do naszych talerzy. I nie tak, że Bułgarzy
> cząbru w słoiku nie mieszają. Mieszają (choć nie zawsze dokładnie),
> ale i z niezmieszanej czubrycy to i owo uwarzą.
>
>>>> Kiedyś kupiłam kompozycję innego producenta i w ogóle nie miała
>>>> smaku ani aromatu, a ta jest świetna, polecam.
>>> Mam zamiar zrobić sernik na zimno. Nada się ta czubryca?
>> Jeśli sernik ma być na słono, to czemu by nie. Można poeksperymentować.
> Nie musi być bardzo na słono. I nie muszę eksperymentować, by wiedzieć
> z praktyki, że cząber do sera jest wyborny. Z tym że zwykle ponad
> twarożki przedkładam coś nieco twardszego.
>
>>>> Albo dozować składniki według własnych upodobań. Też ciekawie.
>>> Bardzo ciekawie. Intruzje solne i papryczane miały miąższość niewielką
>>> i znajdowały się w słoiku na sporej głębokości. Eksplotacja tych zasobów
>>> metodą odkrywkową musiała być poprzedzona dłuższą konsumpcją czubrycy
>>> właściwej. Pozostają jeszcze metody głębinowe, ale do tego potrzeba
>>> specjalnej technologii.
>> Wystarczy łyżeczka. Chyba że słoik długi a wąski, wtedy rurka do napojów.
> Baryłeczka była niewielka, ale gdy po brzegi napełniona, to nie sposób
> sięgnąć łyżeczką do samego dna.
>
Nie doceniałam Cię. Teraz wiem, że jesteś mistrzem :-)


--
animka

 
Następne z tego wątku Najnowsze wątki z tej grupy Najnowsze wątki
08.02 FEniks
08.02 FEniks
08.02 FEniks
09.02 Animka
09.02 Pomidor
09.02 Jarosław Sokołowski
09.02 Jarosław Sokołowski
09.02 FEniks
09.02 FEniks
09.02 Jarosław Sokołowski
09.02 Qrczak
09.02 Qrczak
09.02 Qrczak
09.02 Qrczak
09.02 FEniks
To.
Gruszkami zasypanam!
Arszenik w ryzu
jabłka
Moje kuchenne ,,teorie" ?
co z tą jarzębiną
Buraczki do słoika
Gruziński sos tkemali!
Cytrynowe przetwarzanie.
Urodzaj ?
Mięso ze sklepu...
Precz z aluminiowymi formami!
Prosecco
Reklama pomidorów z Lidl
Ciasto
To.
Para Prezydencka w USA.
Jest postęp.
Duma narodowa
Duma narodowa
Gruszkami zasypanam!
brzoskwinia saturn
Okazywanie niezadowolenia
Arszenik w ryzu
rzecz o ...
Pytanie z tych ciekawych :)
Czy to jest tawuła? Jaka?
jabłka
Młoda trawa - kiedy kosić?
Czyszczenie starego miedzianego młynka


  X   Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.   X