Data: 2020-11-13 08:52:52
Temat: Re: Garnek
Od: FEniks <x...@p...fm>
Pokaż wszystkie nagłówki
W dniu 12.11.2020 o 16:26, Jarosław Sokołowski pisze:
> Pani Ewa napisała:
>
>>
>> A to ciekawe dlaczego tak było? Czy ze względu na rzekomo lepszy klimat,
>> czystsze powietrze (co próbuje się wmówić w reklamie).
> Ja też jakoś wolę sery szwajcarskie, bałkańskie czy inne górskie od
> takich na przykład holenderskich. Nie zastanawiałem się wcześniej,
> czy to obiektywna ocena, czy siła sugestii -- bo jak krowa żyjąca
> w depresji może dać dobre mleko?
Jeśli Gouda czy Edam Cię nie przekonują, to na pewno Old Amsterdam
będzie dobrym dowodem, że depresja krowom służy.
>
>> i jeśli wierzyć choćby takiemu zestawieniu:
>>
>> https://mleczarstwopolskie.pl/ceny-skupu-mleka-we-wr
zesniu-2020-r/
>>
>> Raczej klucz kształtujący cenę jest już zupełnie inny.
> Mam w rodzinie kowboja beskidzkiego z dużą hodowlą -- to od niego
> zwykle mam informacje. Teraz bierze za mleko więcej od innych na
> podstawie paragrafu o ekologii. Gospodarstwo ma ceryfikowane, bez
> środków chemicznych, ciągle przyjeżdżają z kontrolami. Faktycznie
> to jest drogie i pracochłonne (ekologiczna uprawa, nie kontrole).
A mleko smakuje lepiej?
Ewa
|