Path: news-archive.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!plix.pl!newsfeed2.plix.pl!goblin1!gobli
n.stu.neva.ru!newsfeed.neostrada.pl!unt-exc-01.news.neostrada.pl!unt-spo-a-01.n
ews.neostrada.pl!news.neostrada.pl.POSTED!not-for-mail
Date: Sat, 20 Jun 2015 15:03:37 +0200
From: FEniks <x...@p...fm>
User-Agent: Mozilla/5.0 (Windows NT 6.1; rv:31.0) Gecko/20100101 Thunderbird/31.7.0
MIME-Version: 1.0
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Gotowana młoda kapusta
References: <5584fa20$0$2210$65785112@news.neostrada.pl>
<55853c3c$0$8373$65785112@news.neostrada.pl>
<55854a05$0$8373$65785112@news.neostrada.pl>
<s...@f...lasek.waw.pl>
<55855e5d$0$27519$65785112@news.neostrada.pl>
In-Reply-To: <55855e5d$0$27519$65785112@news.neostrada.pl>
Content-Type: text/plain; charset=iso-8859-2; format=flowed
Content-Transfer-Encoding: 8bit
Lines: 59
Message-ID: <558564a5$0$27520$65785112@news.neostrada.pl>
Organization: Telekomunikacja Polska
NNTP-Posting-Host: 83.10.71.100
X-Trace: 1434805413 unt-rea-a-02.news.neostrada.pl 27520 83.10.71.100:1582
X-Complaints-To: a...@n...neostrada.pl
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:364336
Ukryj nagłówki
W dniu 2015-06-20 o 14:36, Robot pisze:
>
> Użytkownik "Jarosław Sokołowski" <j...@l...waw.pl> napisał w
> wiadomości news:slrnmoam21.884.jaros@falcon.lasek.waw.pl...
>> Robot napisał:
>>
>>>> Kapustę poszatkuj, wrzuć do garnka z odrobiną wody (na tyle, żeby się
>>>> kapusta nie przypaliła) i duś (to będzie duszenie, nie gotowanie) aż
>>>> kapusta zmięknie, straci surowiznę. Rozpoznasz to m.in. po tym, że
>>>> znacznie zmniejszy swoją objętość. Na patelni podsmaż boczek (czy co
>>>> tam chcesz) na oleju, a potem dodaj to do kapusty. Całość przypraw
>>>> solą, pieprzem, posiekanym świeżym koperkiem, odrobiną octu. Możesz
>>>> zrobić też zasmażkę, albo po prostu dodać pół łyżki mąki rozbełtaną
>>>> z odrobiną wody, żeby całość zagęścić, ale to nie jest konieczne.
>>>> Tak mniej więcej bym to zrobiła. Duszenie powinno się zamknąć w 20
>>>> minutach. Najlepiej robić to w szerokim garnku, można nawet na
>>>> głębokiej patelni, o ile się na niej surowa kapusta zmieści.
>>>
>>> Ewo, bardzo Ci dziękuję.
>>>
>>> Mam 3 pytania:
>>> - poszatkowaną kapustę wrzucić do wrzątku czy do zimnej wody?
>>> - czym się różni duszenie od gotowania - wielkością ognia, użyciem
>>> przykrywki, czymś innym?
>>
>> W przepisie w ogóle nie było mowy o *wrzucaniu do wody*, lecz do garnka.
>> Ta "odrobina", czyli na przykład milimetr na dnie, to tylko asekuracja.
>> Można wcale jej nie wlewać, jeśli kto ma wprawę i garnek dobry. Dusić
>> da się porządnie jeśli naczynie ma przykrycie dobre. Wtedy energii
>> trzeba dostarczać tyle tylko, by jej niewielki nadmiar powodował
>> *lekkie* wrzenie wody. Ciepło parowania wody jest duże, więc łatwo
>> ustabilizować tempoeraturę 100°C bez dużego jej odparowywania.
>>
>>> - jaką kapustę kupić i ile, powiedzmy na początek na 2 porcje
>>
>> Młoda kapusta podlega mechanice kwantowej -- sprzedają ją na główki,
>> mniej kupić się nie da. Mała główka na początku sezonu może być wręcz
>> za mała, ale teraz już są duże, więc dla dwóch osób będzie obfitość.
>>
>> Jarek
>>
>> PS
>> Ja dodaję kminek. Bez kminku w młodej kapuście czegoś mni brak.
>
> Jarku, bardzo dziękuję za odpowiedź.
>
> Nie sprawdzałem tego, ale czy w sprzedaży jest tylko jeden rodzaj młodej
> kapusty?
Tak. Ewentualnie różnią się krajem pochodzenia, ale obecnie to już
głównie polska powinna być.
> I jeszcze jedno, gdy nadejdą zimowe dni, to czy kapustę kiszoną w postaci
> gotowanej przygotowuje się tak samo?
Kiszona oraz jesienna niekiszona wymagają znacznie dłuższej obróbki, są
twardsze.
Ewa
|