Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Jak zrobic bigos Re: Jak zrobic bigos

Grupy

Szukaj w grupach

 

Re: Jak zrobic bigos

« poprzedni post następny post »
Data: 2007-10-12 06:02:02
Temat: Re: Jak zrobic bigos
Od: Wladyslaw Los <w...@o...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki

In article <fekiv6$4gq$1@nemesis.news.tpi.pl>,
"flower" <f...@w...pl> wrote:

> Użytkownik "Wladyslaw Los" <w...@o...pl> napisał w wiadomości
> news:wlalos-CCF711.07454411102007@news.gazeta.pl...
> > In article <fekas6$rdp$1@inews.gazeta.pl>, BBjk <b...@q...pl>
> > wrote:
> >
> > > Wladyslaw Los pisze:
> > >
> >
> > > Stary,
> >
> > Tak, możesz wskazać autorytatywne żródło?
> >
> > > jak bigos.
> >
> > A jak stary jest bigos?
>
> Coś Cię dziś ugryzło? Napisz jaki powinien być bigos, nigdy nie robiłem i w
> tym roku mam zamiar zrobić,

Bigos może być różny, przepisów jest wiele, a każdy kucharz dostosowuje
go do swojego gustu.
Jeżeli robi się bigos z kapusty i to kwaśnej, to radzę wybrać kapustę
dobrze ukwaszoną (nie wszędzie można taką dostać). Kapustę należy
odcisnąć, przepłukać wodą i znowu odcisnąć. Bigos nie powinien być zbyt
kwaśny. Jeżeli ktoś lubi kwaśniejszy, to można dodać do niego potem soku
z kapusty. Dawniej mieszałem kapustę kwaśną ze świeżą, ale teraz już tak
nie robię.

Co do innych jarzyn oraz owoców -- tutaj jest duże pole do popisu --
jabłka, śliwki suszone, marchew, pomidory, cebula etc.
Ja daję tylko przesmażonej cebuli, ale nie wiem, czy to konieczne.
Kapusta lubi tłuszcz, więc wstępnie obsmażam wszystkie tłuste kawałki
boczku, tłustego mięsa i wędlin, często dodaję smalcu. W tym też smażę
tę cebulę.
Zawsze daję też do bigosu suszone grzyby.

Bigos jest dobry gdy daje się do niego rozmaite mięsa. Kark wołowy
ewentualnie wieprzowy -- jak na gulasz. Ja zawsze staram się dać jakieś
kawałki dziczyzny. Boczek świeży lub wędzony, kiełbasa. Słoniny nie
daję, ale występuje ona w dawnych przepisach. Mięsa powinny być wstępnie
opieczone lub obsmażone. Jak najbardziej prawidłowe jest dawanie do
bigosu np. resztek pieczeni.
Niektóre przepisy radzą by pewne mięsa dawać już pod koniec gotowania --
np. zająca. Podobnie kiełbasę jest podobno dobrze wkroić pod koniec --
nie próbowałem.

Przyprawy -- daję kminek, ale ja zawsze daję kminek do kapusty, także ze
względów dietetycznych. Liść bobkowy, pieprz, ziele angielskie -- to
klasyczne dodatki.

Wino -- ja wina raczej nie daję, ale w dawnych przepisach można spotkać
dodatek słodkich ciężkich win typu malaga. Obecnie mowa jest zwykle o
winie czerwonym wytrawnym. Kiepski pomysł IMHO.

Mąka lub zasmażka -- występują w dawnych przepisach. Nie próbowałem.

Gotowy bigos powinien by dość gęsty -- ale jak, to już kwestia
upodobania. Bigosu nie sposób robić mało. Dawniej robiło się go w
kociołkach, niemógł być zbyt gęsty, bo bu się spalił. Bigos jedzono
łyżką -- to też określa jego konsystencję. Oprócz kapusty i mięs w
bigosie istotny jest smaczny płynny wywar.

Proporcje kapusty i dodatków -- weź jakąkolwiek dobrą książkę kucharską.
Np. w "Kuchni litewskiej" Wincenty Zawadzkiej (XIX w.) na kg. kapusty
przypada 3/4 kilo mięsa. Zresztą jak kto lubi. Ale bigos w każdym razie
to nie są wysmażone kawałki mięsa oblepione smętnymi wiórkami z kapusty.

> więc chętnie się do Twoich rad zastosuję (mówię
> to jak najbardziej poważnie), ale mógłbyś sobie darować te w sumie nie
> wiadomo czemu służące pytania i zgryżliwości.

Ależ to przecież nie do Ciebie skierowane. ;-)

> Jak otworzyłem wątek i zobaczyłem tyle postów z Twoim udziałem to się
> ucieszyłem że coś tam wyczytam, a tu taka gównażeria, że tak powiem.

Daruj sobie może wulgaryzmy.

Władysław

--
Najgorszą radą, jaką można udzielić większości ludzi jest: bądź sobą.

 

Zobacz także


Następne z tego wątku Najnowsze wątki z tej grupy Najnowsze wątki
12.10 Wladyslaw Los
12.10 Ikselka
12.10 wolim
12.10 Wladyslaw Los
12.10 Krystyna Chiger
12.10 Wladyslaw Los
12.10 flower
12.10 Wladyslaw Los
12.10 Dominik Jan Domin
12.10 Wladyslaw Los
13.10 JaMyszka
13.10 Ikselka
13.10 Panslavista
13.10 Wladyslaw Los
13.10 Ikselka
Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a
Vitruvian Man - parts 1-6
"Schabowe"
www.kingtrust.to Cloned Cards With Pin Shop Dumps Vaild Sell Good Cashapp Paypal Transfer Wu Money gram payonee
Jak zrobić lody, nie zamarzające na kamień w zamrażarce?
Olej rzepakowy
BEST DUMPS CLONING(www.kingtrust.to) TRACK 1&2 SITE SEARCH 2023 Go to any ATM and make your cashout
Mikroplastik w żywności.
Orzechy, pestki, nasiona.
CEBULA!
NOWY: 2025-12-07 Algorytmy - komentarz [po lekturze ks.]
"Młodzieżowe Słowo Roku 2025 - głosowanie", ale bez podania znaczeń tych neologizmów
[polscy - przyp. JMJ] Naukowcy będą pracować nad zwiększeniem wiarygodności sztucznej inteligencji.
[polscy - przyp. JMJ] Naukowcy będą pracować nad zwiększeniem wiarygodności sztucznej inteligencji.
Reżim Talibów w Afganistanie zakazał kobietom: pracy w większości zawodów, studiowania, nauki w szkołach średnich i podstawowych!!!
Edukuję się jak używać Thunderbirda
NOWY: 2025-09-29 Alg., Strukt. Danych i Tech. Prog. - komentarz.pdf
Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Kol. sukces po polsku: polscy naukowcy przywracają życie morskim roślinom
Tak działa edukacja Putina. Już przedszkolaki śpiewają, że są gotowe skonać w boju
Medycyna - czy jej potrzebujemy?
Atak na [argentyńskie - przyp. JMJ] badaczki, które zbadały szczepionki na COVID-19
Xi Jinping: ,,Prognozy mówią, że w tym stuleciu istnieje szansa dożycia 150 lat"
Zbrodnia 3 Maja
Połowa Polek piła w ciąży. Dzieci z FASD rodzi się więcej niż z zespołem Downa i autyzmem