Path: news-archive.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!news.interia.pl!not-for-mail
From: "Stokrotka" <o...@g...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Jak żyć, co jeść?
Date: Wed, 7 Sep 2016 18:50:10 +0200
Organization: INTERIA.PL S.A.
Lines: 50
Message-ID: <nqpgg9$gbm$1@usenet.news.interia.pl>
References: <57d007fa$0$640$65785112@news.neostrada.pl>
NNTP-Posting-Host: 188.146.70.220.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; format=flowed; charset="UTF-8"; reply-type=response
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: usenet.news.interia.pl 1473267017 16758 188.146.70.220 (7 Sep 2016 16:50:17
GMT)
X-Complaints-To: u...@f...interia.pl
NNTP-Posting-Date: Wed, 7 Sep 2016 16:50:17 +0000 (UTC)
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2900.3138
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2900.3138
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:373353
Ukryj nagłówki
> Żeby było gotowane, niewzdymające i najlepiej bezmleczne, nadawało się
> na obiad dla karmiącej i było zjadliwe dla reszty rodziny. Szukam
> inspiracji, bo potrawka z kurczaka już mi wychodzi bokiem, a co innego
> najczęściej wchodzi jeszcze gorzej.
>
> Coś może z polędwiczki wieprzowej spełniające owe wymagania? Bo akurat
> mam.
Bardzo tanio nie będzie, ale i bardzo drogo nie musi być.
Bitki wołowe, indyk w formie pieczonej i np paprykaż, kurczak w formie
pieczonej i potrawka i inne "gotowe" pszyprawy, kurczak po hińsku np.
Cielęcina jest dobra , ale droga: pieczeń , nużki, bitki.
Białko ma być, tłuszcz nie bardzo.
Dlaczego bezmleczne? Jesteś pewna , że bezmleczne , czy beztłuszczowo-
bakteryjnie, konserwanto mlecznie?
Należy czytać etykiety, a i z tego nic nie wynika.
Bezpieczniejsze są proste, kwaśne pszetwory mleczne niż owocowe czy z
dodatkami.
Pod nazwą kefir, jogurt, maślanka nic NIC się nie ukrywa,
czyli kupujesz maślankę, a w środku kefr, kupujesz maślankę, a w śrpdku
jogurt,
kupujesz jogurt, a w środku kefitr itp.
Bezpieczniejsze jest zsiadłe mleko: w środku zwykle jest zsiadłe mleko lub
kefir.
I testować na sobie.
Niebezpieczne są wszelkie twarożki i serki smakowe.
Bezpieczniejsze są ważywa i soki ważywne , ale ziemniaki w ograniczonej
ilości.
Owoce są polecane, dużo, jeśli dodatkowo niedoczynność tarczycy, bez
nadmiaru jodu (czyli arbuz nie zawsze).
Fasolka szparagowa , mimo, że jest fasolką może być.
Pomidor bywa rużny, kiszony ogurek zalecany, o ile dobrej jakości (w miarę
świeży), i nie konserwowy.
Cytryny ok, jak dobrej jakości (słabo konserwowane, dojżałe).
Miody, powidła śliwkowe, śliwki surowe są żadko dobrej jakości.
--
(tekst bez: ó, ch, rz i -ii)
Ortografia to NAWYK, często nielogiczny, ktury ludzie ociężali umysłowo,
nażucają bezmyślnie następnym pokoleniom.
|