Data: 2014-11-03 19:11:44
Temat: Re: Karmel
Od: "ZZZ" <n...@n...spam.com>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "bbjk" <a...@b...cc> napisał w wiadomości
news:m38fmf$90l$1@node1.news.atman.pl...
>W dniu 2014-11-03 18:06, Jarosław Sokołowski pisze:
>
>> Paździerzowym jest on dlatego, że wyglądem przypomina płytę wiórową czy
>> też paździerzową. Robi się go z ziemniaków tartych na tarce warzywniczej,
>
> No to ja też od dawna robię placki paździerzowe, ale to dzieło przypadku.
> Gdzieś zagubiła się przystawka do tarcia z drobnymi oczkami, więc trę
> maszynowo na tej do warzyw. Ale moje placuszki są niewielkie, z dużą
> ilością cebuli i pieprzu, brzegi są chrupiące. Jem je same, tylko
> posolone, takie najbardziej lubię.
> Mąki nie daję wcale, tylko ziemniaki i jajko.
> Daję na patelnię dwie kropelki oleju, nigdy nic nie przywiera.
> Kiedy są ludzie do placków (bo ja to nie ludź) robię też takie duże (nic
> nie przywiera), z paprykarzem, czym czymś tam.
>
No i w tej wersji bardzo dobre są placuszki z dyni piżmowej (o której
wspominali co poniektórzy w sąsiednim wątku).
Czyli tarką na grube wióry, jajko, a mąka jeśli puści za dużo soku.
Słodzenie placków już po wierzchu po usmażeniu, bo jeśli posłodzić
te wióry to puści dużo soku i wtedy trzeba by go odlewać albo dodawać
więcej mąki.
ZZ
|