Path: news-archive.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!newsfeed2.atman.pl!newsfeed.atman.pl!go
blin1!goblin.stu.neva.ru!newsfeed.neostrada.pl!unt-exc-02.news.neostrada.pl!unt
-spo-a-01.news.neostrada.pl!news.neostrada.pl.POSTED!not-for-mail
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
From: Jarosław Sokołowski <j...@l...waw.pl>
Subject: Re: Kefir dobry na wszystko!
References: <e...@g...com>
<a...@g...com>
<5af96de2$0$31362$65785112@news.neostrada.pl>
<9...@g...com>
<s...@f...lasek.waw.pl>
<5af995e0$0$692$65785112@news.neostrada.pl>
<0...@g...com>
<OOKKC.117167$hf4.11079@fx19.ams1>
<5afbd3a4$0$31370$65785112@news.neostrada.pl>
<s...@f...lasek.waw.pl>
<zp2LC.119583$hf4.29270@fx19.ams1>
<s...@f...lasek.waw.pl>
<IjeLC.162031$s43.94025@fx01.ams1>
<s...@f...lasek.waw.pl>
<Q9pLC.128240$hf4.95972@fx19.ams1>
Organization: : : :
Date: Fri, 18 May 2018 20:45:21 +0200
User-Agent: slrn/pre1.0.4-2 (Linux)
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=iso-8859-2
Content-Transfer-Encoding: 8bit
Message-ID: <s...@f...lasek.waw.pl>
Lines: 66
NNTP-Posting-Host: 77.253.217.116
X-Trace: 1526669121 unt-rea-a-01.news.neostrada.pl 678 77.253.217.116:36594
X-Complaints-To: a...@n...neostrada.pl
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:380594
Ukryj nagłówki
Pan Marcin Debowski napisał:
>>> Wspomniałeś coś o DOMOWYCH mikroorganizmach. Nie z brudu to z czego?
>> Aha, kolejny wyznawca teorii, że każdy domowy mikroorganizm to wróg,
>> którego trzeba wytłuc domestosem, lizolem, napalmem...
> E-e. Znowu sie mylisz i to bardziej niż przypuszczasz.
Po prostu czytam.
>>> Kichasz w co gotujesz?
>> Nie, ale nie uważam, że otaczające nas drobnoustroje są brudem.
>
> No dobrze. To wyjasnisz wreszcie gdzie widzisz problem, czy to
> zwyczajnie niemozliwe bo tak sobie palnąłeś?
Co jest "zwyczajnie niemożliwe"? Aha, robienie kefiru. Nie, nie jest
niemożliwe, nie uważam tak. Wcześniej też nigdy podobnych rzeczy nie
sugerowałem, a już zwłaszcza nie "tak sobie palnąłem".
>>> No ale generalnie akceptujesz fakt, że amatorski świat warzenia piwa
>>> może wykraczać poza krąg Twoich znajomych i niekonieczie składa się
>>> on z ludzi, którzy nie radzą sobie w tym temacie?
>> Nie akceptuję. Jeśli takie hobby, to rozumiem. Ale są rzeczy, które
>> robione w domu zawsze wyjdą gorzej niż by mogły. Są też takie, z którymi
>> jest odwrotnie -- lepiej więc zająć się nimi.
>
> I w Twoim przypadku jest to piwo i kefir. Rozumiem, ale to nie znaczy,
> że jest to prawda uniwersalna.
Po prostu stwierdzenie faktu.
>>> No gratulacje. A ta grupa i ta dyskusja jest od prezentowania
>>> chwalebnych wyczynów kulinarnych? Rozwiniesz?
>>
>> Ta grupa jest od różnych rzeczy. Od takich też -- każdy może tu swoje
>> piwo chwalić.
>
> No to skąd przypuszczenie, że którakolwiek z wypowiedzi w tym temacie
> to było chwalenie się zrobieniem kefiru?
Chwalenie się zrobieniem piwa.
>>> Serio? Ziarna kefirowe można kupić. Można przechowywac suche bardzo
>>> długo. Można też wziąć co dostępne w handlu i użyć jako zaczynu.
>>> Nadal ma się kontrole nad procesem. Nadal można użyć lepszego mleka.
>> Można też kupić mleczarnię.
> No pewnie, ale większość osób poradzi sobie sama ze robieniem z ziaren.
Co zdolniejsi obejdą się bez ziaren, wystarczy im nieumyta butelka.
>>> Wiesz, prawdę mówiąc to trzeba mieć solidny tupet. Ani nie wiesz jak
>>> mi co wychodzi bo niby skąd, ani sam nie masz żadnego konkretnego
>>> doświadczenia w tym o czym się wypowiadasz, a praktycznie każdy akapit
>>> to próba wbicia szpili.
>>
>> Wiem, już, że piwo wychodzi dobre. Chwali się, gdy ktoś chce z uśmiechem
>> wypić piwo, którego sobie nawarzył.
>
> Nie wygląda. Ale wciąż mam nadzieje, że jednak opowiesz coś o tych
> domowy (przyjaznych?) mikroorganizmach tak istotnych przy domowym
> wyrobie kefiru.
Trzeba zajrzeć do archiwów, dość takich opowieści było przez ostatnie lata.
--
Jarek
|