Path: news-archive.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!news.nask.pl!news.nask.org.pl!news.unit
0.net!feeds.phibee-telecom.net!border2.nntp.ams1.giganews.com!nntp.giganews.com
!newsfeed.neostrada.pl!unt-exc-01.news.neostrada.pl!unt-spo-b-01.news.neostrada
.pl!news.neostrada.pl.POSTED!not-for-mail
User-Agent: NewsTap/5.3.1 (iPhone/iPod Touch)
Cancel-Lock: sha1:Gh39jvrGdcNn66oJRlmS6TAy1g0=
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Message-ID: <5aff267e$0$31366$65785112@news.neostrada.pl>
Subject: Re: Kefir dobry na wszystko!
Content-Type: text/plain; charset=UTF-8
Mime-Version: 1.0
Content-Transfer-Encoding: 8bit
From: XL <i...@g...pl>
References: <e...@g...com>
<a...@g...com>
<5af96de2$0$31362$65785112@news.neostrada.pl>
<9...@g...com>
<s...@f...lasek.waw.pl>
<5af995e0$0$692$65785112@news.neostrada.pl>
<0...@g...com>
<OOKKC.117167$hf4.11079@fx19.ams1>
<5afbd3a4$0$31370$65785112@news.neostrada.pl>
<s...@f...lasek.waw.pl>
<zp2LC.119583$hf4.29270@fx19.ams1>
<s...@f...lasek.waw.pl>
<IjeLC.162031$s43.94025@fx01.ams1>
<s...@f...lasek.waw.pl>
<Q9pLC.128240$hf4.95972@fx19.ams1>
<s...@f...lasek.waw.pl>
Date: 18 May 2018 19:16:15 GMT
Lines: 74
Organization: Telekomunikacja Polska
NNTP-Posting-Host: 37.47.67.78
X-Trace: 1526670975 unt-rea-b-01.news.neostrada.pl 31366 37.47.67.78:12419
X-Complaints-To: a...@n...neostrada.pl
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:380595
Ukryj nagłówki
Jarosław Sokołowski <j...@l...waw.pl> wrote:
> Pan Marcin Debowski napisał:
>
>>>> Wspomniałeś coś o DOMOWYCH mikroorganizmach. Nie z brudu to z czego?
>>> Aha, kolejny wyznawca teorii, że każdy domowy mikroorganizm to wróg,
>>> którego trzeba wytłuc domestosem, lizolem, napalmem...
>> E-e. Znowu sie mylisz i to bardziej niż przypuszczasz.
>
> Po prostu czytam.
>
>>>> Kichasz w co gotujesz?
>>> Nie, ale nie uważam, że otaczające nas drobnoustroje są brudem.
>>
>> No dobrze. To wyjasnisz wreszcie gdzie widzisz problem, czy to
>> zwyczajnie niemozliwe bo tak sobie palnąłeś?
>
> Co jest "zwyczajnie niemożliwe"? Aha, robienie kefiru. Nie, nie jest
> niemożliwe, nie uważam tak. Wcześniej też nigdy podobnych rzeczy nie
> sugerowałem, a już zwłaszcza nie "tak sobie palnąłem".
>
>>>> No ale generalnie akceptujesz fakt, że amatorski świat warzenia piwa
>>>> może wykraczać poza krąg Twoich znajomych i niekonieczie składa się
>>>> on z ludzi, którzy nie radzą sobie w tym temacie?
>>> Nie akceptuję. Jeśli takie hobby, to rozumiem. Ale są rzeczy, które
>>> robione w domu zawsze wyjdą gorzej niż by mogły. Są też takie, z którymi
>>> jest odwrotnie -- lepiej więc zająć się nimi.
>>
>> I w Twoim przypadku jest to piwo i kefir. Rozumiem, ale to nie znaczy,
>> że jest to prawda uniwersalna.
>
> Po prostu stwierdzenie faktu.
>
>>>> No gratulacje. A ta grupa i ta dyskusja jest od prezentowania
>>>> chwalebnych wyczynów kulinarnych? Rozwiniesz?
>>>
>>> Ta grupa jest od różnych rzeczy. Od takich też -- każdy może tu swoje
>>> piwo chwalić.
>>
>> No to skąd przypuszczenie, że którakolwiek z wypowiedzi w tym temacie
>> to było chwalenie się zrobieniem kefiru?
>
> Chwalenie się zrobieniem piwa.
>
>>>> Serio? Ziarna kefirowe można kupić. Można przechowywac suche bardzo
>>>> długo. Można też wziąć co dostępne w handlu i użyć jako zaczynu.
>>>> Nadal ma się kontrole nad procesem. Nadal można użyć lepszego mleka.
>>> Można też kupić mleczarnię.
>> No pewnie, ale większość osób poradzi sobie sama ze robieniem z ziaren.
>
> Co zdolniejsi obejdą się bez ziaren, wystarczy im nieumyta butelka.
>
>>>> Wiesz, prawdę mówiąc to trzeba mieć solidny tupet. Ani nie wiesz jak
>>>> mi co wychodzi bo niby skąd, ani sam nie masz żadnego konkretnego
>>>> doświadczenia w tym o czym się wypowiadasz, a praktycznie każdy akapit
>>>> to próba wbicia szpili.
>>>
>>> Wiem, już, że piwo wychodzi dobre. Chwali się, gdy ktoś chce z uśmiechem
>>> wypić piwo, którego sobie nawarzył.
>>
>> Nie wygląda. Ale wciąż mam nadzieje, że jednak opowiesz coś o tych
>> domowy (przyjaznych?) mikroorganizmach tak istotnych przy domowym
>> wyrobie kefiru.
>
> Trzeba zajrzeć do archiwów, dość takich opowieści było przez ostatnie lata.
>
Szkoda, że teraz króluje tu jedynie malkontenctwo i czepialstwo wobec tych,
którym cokolwiek jeszcze się chce, którzy coś jeszcze robią, jeszcze walczą
o to, aby pojęcie ,,jedzenie" zachowało desygnat jeszcze choć parę lat.
Po nich już tylko potop.
Żarcia.
--
XL
|