Path: news-archive.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!newsfeed.pionier.net.pl!takemy.news.tel
efonica.de!telefonica.de!ecngs!testfeeder.ecngs.de!81.171.118.64.MISMATCH!peer0
4.fr7!news.highwinds-media.com!newsfeed.neostrada.pl!unt-exc-02.news.neostrada.
pl!unt-spo-b-01.news.neostrada.pl!news.neostrada.pl.POSTED!not-for-mail
Date: Fri, 09 Oct 2015 17:01:23 +0200
From: Qrczak <q...@q...pl>
User-Agent: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 6.1; pl; rv:1.9.1.7) Gecko/20100111
Thunderbird/3.0.1
MIME-Version: 1.0
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Kombucha.
References: <11t1um858tvpy.1g8gwi3eev7be$.dlg@40tude.net>
<muum19$i4$1@node1.news.atman.pl> <s...@t...dom.local>
<mv13ic$2kg$1@node2.news.atman.pl>
<56141525$0$27526$65785112@news.neostrada.pl>
<mv15js$4m9$1@node2.news.atman.pl>
<56141c99$0$8366$65785112@news.neostrada.pl>
<mv18cp$7j9$1@node2.news.atman.pl>
<s...@f...lasek.waw.pl>
<mv1c5n$bf8$1@node2.news.atman.pl>
<s...@f...lasek.waw.pl>
<mv3rhi$ote$1@node2.news.atman.pl>
<s...@f...lasek.waw.pl>
In-Reply-To: <s...@f...lasek.waw.pl>
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-2; format=flowed
Content-Transfer-Encoding: 8bit
Lines: 42
Message-ID: <5617d6c1$0$605$65785112@news.neostrada.pl>
Organization: Telekomunikacja Polska
NNTP-Posting-Host: 87-207-124-79.dynamic.chello.pl
X-Trace: 1444402881 unt-rea-a-01.news.neostrada.pl 605 87.207.124.79:49746
X-Complaints-To: a...@n...neostrada.pl
X-Received-Bytes: 3475
X-Received-Body-CRC: 2852007751
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:366373
Ukryj nagłówki
Dnia 2015-10-08 21:31, obywatel Jarosław Sokołowski uprzejmie donosi:
> @ pisze:
>
>>>> "Cukier krzepi" to haslo z czasow, kiedy jeszcze nie bylo wiadome jak
>>>> szkodzi, a sam cukier nie byl wpychany we wszystkie mozliwe produkty,
>>>> lacznie z... wedlinami.
>>>> Obecnie cukier jest niemal we wszystkich produktach - co robi np. w
>>>> wedlinach, nie wiem.
>>>
>>> Mam wrażenie, że jakoś je suplementuje i przybliża ich smak do pożądanego
>>> przez nabywców. Łapa niedźwiedzia w miodzie nie wydaje mi się czymś bardzo
>>> niezwykłym. Kiedyś jadano, a teraz mniej, ale to z uwagi na niedobory na
>>> odcinku zaopatrzenia w niedźwiedzie, a nie w miód. Cukier był przez czas
>>> jakiś produktem od miodu droższym, trudniej dostępnym, nabywanym w
>>> aptekach i uznanym za lekarstwo. Nie dziwi mnie, że gdy spowszedniał
>>> i potaniał, stał się obecnym wszędzie.
>>
>> Mnie jednak dziwi.
>> Zwlaszcza jego obecnosc tam, gdzie "tradycyjnie" nie powien byc.
Cukier w kiełbasie jest z takiego samego powodu, co sól w ciastkach.
> Jeśli mamy na myśli "nową świecką tradycję", to tak. Gdybym miał sporządzić
> własną listę miejsc, gdzie cukier "nie powinien być", to bym na pierwszym
> miejscu umieścił tam herbatę. Ani trochę mi nie pasuje, nigdy nie używałem
> w takim celu, tradycja mi się nie wytworzyła. W przedcukrowych czasach
> w różnego rodzaju potrawach słodki smak pochodził jak nie od miodu, to od
> fig, daktyli, rodzynek i innych owoców, a to znowu od warzyw, takich jak
> marchewka, burak czy cebula. A nawet z modyfikowania wielocukrów ze zboża.
> Tani cukier przytępił ludziom zmysł samku -- gdy zewsząd zalewa cukrowa
> słodycz, to trudniej wyczuć subtelności doznań. Ale przytępił też wyobraźnię
> -- bo niby czemu słodkie mają być tylko słodycze? Jeśli to jest ta nowa nowa
> tradycja, to ona marna jest.
Żeby teraz to chociaż cukier krzepił...
Q
--
Niektórzy zarzucają mi bycie szowinistą, a ja zawsze w takiej sytuacji
powtarzam, że to nieprawda, bo szowiniści to tacy goście, którzy
uważają, że kobieta powinna siedzieć w kuchni.
Ja natomiast uważam, że w kuchni też może coś popsuć.
|