Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Kombucha. Re: Kombucha.

Grupy

Szukaj w grupach

 

Re: Kombucha.

« poprzedni post następny post »
Data: 2015-10-09 17:01:23
Temat: Re: Kombucha.
Od: Qrczak <q...@q...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki

Dnia 2015-10-08 21:31, obywatel Jarosław Sokołowski uprzejmie donosi:
> @ pisze:
>
>>>> "Cukier krzepi" to haslo z czasow, kiedy jeszcze nie bylo wiadome jak
>>>> szkodzi, a sam cukier nie byl wpychany we wszystkie mozliwe produkty,
>>>> lacznie z... wedlinami.
>>>> Obecnie cukier jest niemal we wszystkich produktach - co robi np. w
>>>> wedlinach, nie wiem.
>>>
>>> Mam wrażenie, że jakoś je suplementuje i przybliża ich smak do pożądanego
>>> przez nabywców. Łapa niedźwiedzia w miodzie nie wydaje mi się czymś bardzo
>>> niezwykłym. Kiedyś jadano, a teraz mniej, ale to z uwagi na niedobory na
>>> odcinku zaopatrzenia w niedźwiedzie, a nie w miód. Cukier był przez czas
>>> jakiś produktem od miodu droższym, trudniej dostępnym, nabywanym w
>>> aptekach i uznanym za lekarstwo. Nie dziwi mnie, że gdy spowszedniał
>>> i potaniał, stał się obecnym wszędzie.
>>
>> Mnie jednak dziwi.
>> Zwlaszcza jego obecnosc tam, gdzie "tradycyjnie" nie powien byc.

Cukier w kiełbasie jest z takiego samego powodu, co sól w ciastkach.

> Jeśli mamy na myśli "nową świecką tradycję", to tak. Gdybym miał sporządzić
> własną listę miejsc, gdzie cukier "nie powinien być", to bym na pierwszym
> miejscu umieścił tam herbatę. Ani trochę mi nie pasuje, nigdy nie używałem
> w takim celu, tradycja mi się nie wytworzyła. W przedcukrowych czasach
> w różnego rodzaju potrawach słodki smak pochodził jak nie od miodu, to od
> fig, daktyli, rodzynek i innych owoców, a to znowu od warzyw, takich jak
> marchewka, burak czy cebula. A nawet z modyfikowania wielocukrów ze zboża.
> Tani cukier przytępił ludziom zmysł samku -- gdy zewsząd zalewa cukrowa
> słodycz, to trudniej wyczuć subtelności doznań. Ale przytępił też wyobraźnię
> -- bo niby czemu słodkie mają być tylko słodycze? Jeśli to jest ta nowa nowa
> tradycja, to ona marna jest.

Żeby teraz to chociaż cukier krzepił...

Q
--
Niektórzy zarzucają mi bycie szowinistą, a ja zawsze w takiej sytuacji
powtarzam, że to nieprawda, bo szowiniści to tacy goście, którzy
uważają, że kobieta powinna siedzieć w kuchni.
Ja natomiast uważam, że w kuchni też może coś popsuć.

 

Zobacz także


Następne z tego wątku Najnowsze wątki z tej grupy Najnowsze wątki
09.10 Jarosław Sokołowski
13.10 Jura
13.10 Ikselka
13.10 Jura
13.10 XL
13.10 XL
13.10 Pszemol
13.10 Ikselka
14.10 XL
14.10 Pszemol
15.10 XL
16.10 Pszemol
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a
Vitruvian Man - parts 1-6
"Schabowe"
www.kingtrust.to Cloned Cards With Pin Shop Dumps Vaild Sell Good Cashapp Paypal Transfer Wu Money gram payonee
Jak zrobić lody, nie zamarzające na kamień w zamrażarce?
Olej rzepakowy
BEST DUMPS CLONING(www.kingtrust.to) TRACK 1&2 SITE SEARCH 2023 Go to any ATM and make your cashout
Mikroplastik w żywności.
Orzechy, pestki, nasiona.
CEBULA!
Mąka/kasza kukurydziana
kto jadł już robaki ?
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Senet parts 1-3
Senet parts 1-3
Chess
Chess
Vitruvian Man - parts 7-11a
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 1-6
Vitruvian Man - parts 1-6
Vitruvian Man - parts 7-11a
Vitruvian Man - parts 1-6