Path: news-archive.icm.edu.pl!news.rmf.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!news.onet.pl!new
sfeed.tpinternet.pl!atlantis.news.tpi.pl!news.tpi.pl!not-for-mail
From: TiBi <d...@w...com.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Krolik - i co dalej?
Date: Sun, 14 Dec 2003 11:19:21 +0100
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 34
Message-ID: <brhdga$6mc$1@atlantis.news.tpi.pl>
References: <brg620$7j1$1@atlantis.news.tpi.pl>
NNTP-Posting-Host: dj254.neoplus.adsl.tpnet.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-2; format=flowed
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: atlantis.news.tpi.pl 1071397198 6860 80.54.232.254 (14 Dec 2003 10:19:58
GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Sun, 14 Dec 2003 10:19:58 +0000 (UTC)
User-Agent: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl-PL; rv:1.5) Gecko/20030925
X-Accept-Language: pl, en-us, en
In-Reply-To: <brg620$7j1$1@atlantis.news.tpi.pl>
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:183119
Ukryj nagłówki
Użytkownik Urszula napisał:
> Witaj wszystkich po bardzo, bardzo dlugiej przerwie :-)))
>
> Mam krolika w lodowce ... Potrzebuje przepisu na marynate oraz jak go
> przyrzadzic.
> Chcialabym, zeby smak byl pozbawiony 'dzikosci' czyli tego specyficznego
> zapachu. Jaka marynata bylaby odpowiednia?
>
> Czy potem przyrzadzic go w piekarniku, czy w garnku udusic?
>
> Pozdrawiam serdecznie,
> Ula
>
>
Czesc,
wedlug przepisu Kuchni Polskiej trzeba natrzec krolika nastepujaca
marynata: rozkruszony listek laurowy, rozmaryn, tymianek, lyzeczka soli,
szczypta pieprzu-wszystko razem utarte.
Natartego krolika skropic octem (2 lyzeczki) lub bialym winem (pol
szklanki), przykryc i odstawic na 2 dni do lodowki. W przepisie sa 24
godziny, ale jak mieso dluzej postoi robi sie bardziej miekkie i nie
czuc tak dziczyzna, czego wlasnie chcesz uniknac.
Potem na patelni trzeba podsmazyc 20dag boczku surowego i na wytopionym
tluszczy smazyc kawalki krolika. Przelozyc podsmazonego krolika do
zaroodpornego naczynia, dodac pokrojone w kostke 2 cebule, boczek, zalac
marynata, dodac sol i pieprz i wszystko polac 1 kieliszkiem winiaku. Po
godzinie pieczenia dodac 20dag suszonych sliwek i piec dalej przez 20 minut.
Na koniec wymieszac pol szklanki smietany z odrobina sosu z krolika,
wlac do naczynia z krolikiem i doprowadzic do zagotowania sosu.
I mozna podawac.
Palce lizac!
Pat
|