Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Krolik - i co dalej? Re: Krolik - i co dalej?

Grupy

Szukaj w grupach

 

Re: Krolik - i co dalej?

« poprzedni post
Path: news-archive.icm.edu.pl!news.rmf.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!news.onet.pl!new
sfeed.tpinternet.pl!atlantis.news.tpi.pl!news.tpi.pl!wlalos
From: Wladyslaw Los <w...@o...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Krolik - i co dalej?
Date: Sun, 14 Dec 2003 11:24:12 +0100
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 41
Message-ID: <141220031124127997%wlalos@onet.pl>
References: <brg620$7j1$1@atlantis.news.tpi.pl> <141220030113158594%wlalos@onet.pl>
<brh9ca$lb0$1@atlantis.news.tpi.pl>
NNTP-Posting-Host: cp242.neoplus.adsl.tpnet.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=iso-8859-2
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: nemesis.news.tpi.pl 1071397569 5361 80.54.212.242 (14 Dec 2003 10:26:09 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Sun, 14 Dec 2003 10:26:09 +0000 (UTC)
User-Agent: Thoth/1.7.2 (Carbon/OS X)
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:183120
Ukryj nagłówki

In article <brh9ca$lb0$1@atlantis.news.tpi.pl>, Urszula
<u...@w...pl> wrote:

> > Czy masz królika w całości, czy też już wypatroszonego i bez głowy?
> >
> > Władysław
>
> Tak, krolik jest w calosci lecz bez glowy i wnetrznosci.

Szkoda. Ale dalej masz szansę na smaczne danie.

Np.

Lapin sauté a la minute (czyli królik smażony w minutę)

Królika rozbierzasz na cztęści, takie jakie trafią na talerze. Solisz
pieprzysz. Rozpalasz na patelni masło, aż zacznie dymić i smażysz
kawałki królika, aż wsystkie będą równomiernie zarumienione. Odkładasz
je w ciepłe miejsce pod przykryciem, a patelnię deglasujesz białym
winem (1/2 kubka) dodająca posiekaną szalotkę (na szczęście szalotki
bywają już u nas w supermarketach). Odparowujesz wino, aż sos się
zagęści, ponownie rozprowadzasz go kilku łyżkami rosołu, ponownie
zagęszczasz, dodajesz łyżkę masła i kilka kropel cytryny. Królika
polewsz tym sosem i posypujesz siekaną pietruszką.

albo

Królik duszony po włosku

Królika rozbierasz na części. Rozgrzewasz na patelni oliwę z masłem do
której dodajsz posiekaną zieloną pietruszkę oraz posiekaną cebulę lub 2
całe ząbki czosnku. (uwaga: czosnek łatwo się przypala i jest wtedy
paskudny, w razie czego wyjąć go). Smażysz części królika aż się
przyrumienią. Solisz, pieprzysz, wlewasz szlankę białego wina. można
dodać też utartą marchew i kawałek selera. Disić ma małym ogniu,
odparowując wino, a po kilkunastu minutach dodać 1/2 łyżki wazowej
drobno pokrajanych pomidorów, o tej porze roku najlepiej wziąć takie
pokrajane z puszki. Dodajesz też zioła, przede wszystkim tymianek
ewentualnie rozmaryn czy bazylię. Dusisz do miękkości.

Władysław

 

Zobacz także


Następne z tego wątku Najnowsze wątki z tej grupy Najnowsze wątki
14.12 waldek
14.12 Wladyslaw Los
14.12 Wladyslaw Los
14.12 Wladyslaw Los
14.12 waldek
14.12 Wladyslaw Los
14.12 waldek
14.12 Wladyslaw Los
14.12 Urszula
14.12 Urszula
14.12 TiBi
14.12 Wladyslaw Los
14.12 Ewa (siostra Ani) N.
14.12 TiBi
15.12 waldek
"Schabowe"
www.kingtrust.to Cloned Cards With Pin Shop Dumps Vaild Sell Good Cashapp Paypal Transfer Wu Money gram payonee
Jak zrobić lody, nie zamarzające na kamień w zamrażarce?
Olej rzepakowy
BEST DUMPS CLONING(www.kingtrust.to) TRACK 1&2 SITE SEARCH 2023 Go to any ATM and make your cashout
Mikroplastik w żywności.
Orzechy, pestki, nasiona.
CEBULA!
Mąka/kasza kukurydziana
kto jadł już robaki ?
Nie ma leniwych klusek!
Robienie wody z mózgów młodzieży
Biszkopt bez przepisu.
Do Spurek, tej idiotki od ,,seleryby".
Trzeba to rozpirzyć w drebiezgi.
Dlaczego faggoci są źli.
Autotranskrypcja dla niedosłyszących
Zmierzch kreta?
is it live this group at news.icm.edu.pl
"Schabowe"
samotworzenie umysłu
Re: Zachód sparaliżowany
Irracjonalność
Jak z tym ubogacaniem?
Demokracja antyludowa?
Trzy łyki eko-logiki ?????
Jak Ursula ze szprycerami interesik zrobiła. ?
Naukowy dowód istnienia Boga.
Aktualizacja hasła dla Polski.
Kup pan elektryka ?