Data: 2007-12-01 23:14:49
Temat: Re: Kwaśne wino
Od: "mirzan" <l...@o...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
> Ze swojej strony dodam, ze prawdopodobnie jak piszesz zrobiłeś z
> winogron a nie z moszczu i zbyt późno zlałeś.
> Mozliwe jest też, że butla była niezbyt czysta, swoją drogą czy
> próbowałeś go przelać parę razy.
> pozdr. Jerzy
Po prosty krajowe winogrona mają za dużo kwasu, a za mało cukru.
Butla niezbyt czysta nie spowoduje podwyższonej kwasowości. Aby się wino
zaoctowało, musi być dostęp powietrza.
Zapach drożdzy piekarniczych zaniknie po dłuższym czasie.Zaoctowanego wina
nie naprawi się.
Pozdrawiam.Mirzan
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
|