Data: 2007-12-02 11:36:40
Temat: Re: Kwaśne wino
Od: "Panslavista" <p...@w...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
"wujot" <w...@o...pl> wrote in message
news:5977.000000eb.47528976@newsgate.onet.pl...
Może być dolomit - wino nie może na tym długo stać - siarkowodór popsuje
efekt odkwaszenia.
Radzę, jeżeli po za kwaśnością smak i bukiet jest dobry - kupić winogron
w sklepie i nastawić wino z moszczu słodkiego. Inne - dobre rozwiązanie,
jeżeli ilość nastawu nie przekracza 30 litrów podnieść ilość alkoholu
poprzez dodanie cukru i przeznaczenia na wino do uzytku kulinarnego (dodatek
do mięs smażonych, pieczonych i wszędzie tam, gdzie receptury przewidują
takie rozwiązanie). Co więcej - można podzielić to co jest i częśc zostawić
w balonie zatkanym tylko watą - alkohol utleni się do kwasu octowego i
będzie dobry ocet winny - do sałatek i innych potraw...
|