Data: 2016-12-18 19:22:12
Temat: Re: Majonez
Od: Animka <a...@t...wp.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
W dniu 2016-12-18 o 17:27, Animka pisze:
> W dniu 2016-12-18 o 10:02, stefan pisze:
>> W dniu 2016-12-18 o 01:27, Animka pisze:
>>
>>> Kiedyś koleżanka z pracy chwaliła się, że jej mamusia smaży karpie na
>>> oleju lnianym (bo to tradycja). Po jakimś czasie kupiłam teą olej
>>> lniany
>>> w jakims warzywniaku i schrzanilam swoje karpie wigilijne. Ten olej
>>> miał
>>> smak jakiegoś kleju stolarskiego i karpia już nie jadłam. Nigdy już
>>> takiego oleju nie kupię. Wszystko smażę na słonecznikowym i mi bardzo
>>> smakuje.
>>>
>> Jeden z moich (już od dawna nieżyjących) wujków zawsze smarował koła
>> od wozu - zgadnijcie czym? - właśnie olejem lnianym z wiejskiej
>> tłoczni...
> To by się zgadzało do czego ten olej się nadaje :-)
>> A karpik swiąteczny tylko na własnoręcznie klarowanym masełku.
> Muszę na google poszukać coś na temat własnoręcznie klarowanego
> masełka, bo nic o tym nie wiem:-(
> W ogóle chyba nigdy nie jadłam klarowanego masła.
>
Edit: Przeczytałam przepis. Jednak wolę masło normalne niż klarowane.
Sorry :-(
--
animka
|