Data: 2016-12-18 23:16:27
Temat: Re: Majonez
Od: Ikselka <i...@g...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Trefniś <t...@m...com> wrote:
> W dniu .12.2016 o 19:15 Ikselka <i...@g...pl> pisze:
>
>> Dnia Sun, 18 Dec 2016 17:58:59 +0100, stefan napisał(a):
>>
>>> W dniu 2016-12-18 o 17:27, Animka pisze:
>>>
>>>> Muszę na google poszukać coś na temat własnoręcznie klarowanego
>>>> masełka,
>>>> bo nic o tym nie wiem:-(
>>>> W ogóle chyba nigdy nie jadłam klarowanego masła.
>>>>
>>> służę pomocą i polecam. Naprawdę dobre!
>>> http://artkulinaria.pl/magia-gotowania/kulinarne-abc
/klarowanie-masla-przepis-krok-po-kroku
>>
>> Tym sposobem łatwo przegrzać masło, a raczej drobinki białka - i wtedy
>> zapach masła będzie gorszy. Lepiej po prostu wrzucić masło do wody i raz
>> zagotować, po czym odstawić w chłodzie (teraz o niego łatwiej - balkon),
>> aż
>> czysty tłuszcz stężeje na wierzchu w twardą płytkę, a osady zostaną na
>> dnie
>> garnka. Stężały, twardy tłuszcz łatwo zdjąć w powierzchni wody bez strat.
>> Kładziemy go na moment na warstwie papierowego ręcznika, żeby odsączyć
>> resztki wody i wkładamy do pudełeczka plastikowego albo kamionki.
>>
>> Ja akurat nie klaruję sama, bo kupuję masło klarowane Mlekovita.
>
> A czy możesz zdradzić, jaki smak/posmak ma masło klarowane fabrycznie?
>
Niemal zero. Raczej nie wyczuwam jakiegoś specyficznego. Używam masła
Mlekovity:
https://www.google.pl/search?q=mlekovita+klarowane&r
lz=1CDGOYI_enPL698PL699&hl=pl&prmd=inv&source=lnms&t
bm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwiIqPOq4v7QAhXNNFAKHd7qBwsQ_A
UIBygB&biw=320&bih=492
--
XL
|