Path: news-archive.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!news.nask.pl!news.nask.org.pl!news.unit
0.net!peer02.am4!peer.am4.highwinds-media.com!peer04.fr7!futter-mich.highwinds-
media.com!news.highwinds-media.com!newsfeed.neostrada.pl!unt-exc-01.news.neostr
ada.pl!unt-spo-a-01.news.neostrada.pl!news.neostrada.pl.POSTED!not-for-mail
User-Agent: NewsTap/5.2.1 (iPhone/iPod Touch)
Cancel-Lock: sha1:hNMSyDQEcUJbj9tC1OOrMIaCU8I=
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Message-ID: <58570abb$0$15202$65785112@news.neostrada.pl>
Subject: Re: Majonez
Content-Type: text/plain; charset=UTF-8
Mime-Version: 1.0
Content-Transfer-Encoding: 8bit
From: Ikselka <i...@g...pl>
References: <584a98f4$0$15191$65785112@news.neostrada.pl>
<o2jn99$367$1@usenet.news.interia.pl>
<58514535$0$644$65785112@news.neostrada.pl>
<o31cds$oge$1@node2.news.atman.pl>
<58544c3e$0$15207$65785112@news.neostrada.pl>
<58549381$1$5143$65785112@news.neostrada.pl>
<5855783e$0$15199$65785112@news.neostrada.pl>
<58557b8d$0$663$65785112@news.neostrada.pl>
<5855bfb2$0$642$65785112@news.neostrada.pl>
<5855d9c3$0$15192$65785112@news.neostrada.pl>
<o35jc6$hqm$1@node1.news.atman.pl>
<5856bbad$0$656$65785112@news.neostrada.pl>
<o36f8p$mn4$1@node2.news.atman.pl>
<1...@4...net>
<o...@t...wroclaw.vectranet.pl>
Date: 18 Dec 2016 22:16:27 GMT
Lines: 59
Organization: Telekomunikacja Polska
NNTP-Posting-Host: public-gprs369803.centertel.pl
X-Trace: 1482099387 unt-rea-a-02.news.neostrada.pl 15202 37.47.75.204:7475
X-Complaints-To: a...@n...neostrada.pl
X-Received-Body-CRC: 1038024343
X-Received-Bytes: 4196
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:375114
Ukryj nagłówki
Trefniś <t...@m...com> wrote:
> W dniu .12.2016 o 19:15 Ikselka <i...@g...pl> pisze:
>
>> Dnia Sun, 18 Dec 2016 17:58:59 +0100, stefan napisał(a):
>>
>>> W dniu 2016-12-18 o 17:27, Animka pisze:
>>>
>>>> Muszę na google poszukać coś na temat własnoręcznie klarowanego
>>>> masełka,
>>>> bo nic o tym nie wiem:-(
>>>> W ogóle chyba nigdy nie jadłam klarowanego masła.
>>>>
>>> służę pomocą i polecam. Naprawdę dobre!
>>> http://artkulinaria.pl/magia-gotowania/kulinarne-abc
/klarowanie-masla-przepis-krok-po-kroku
>>
>> Tym sposobem łatwo przegrzać masło, a raczej drobinki białka - i wtedy
>> zapach masła będzie gorszy. Lepiej po prostu wrzucić masło do wody i raz
>> zagotować, po czym odstawić w chłodzie (teraz o niego łatwiej - balkon),
>> aż
>> czysty tłuszcz stężeje na wierzchu w twardą płytkę, a osady zostaną na
>> dnie
>> garnka. Stężały, twardy tłuszcz łatwo zdjąć w powierzchni wody bez strat.
>> Kładziemy go na moment na warstwie papierowego ręcznika, żeby odsączyć
>> resztki wody i wkładamy do pudełeczka plastikowego albo kamionki.
>>
>> Ja akurat nie klaruję sama, bo kupuję masło klarowane Mlekovita.
>
> A czy możesz zdradzić, jaki smak/posmak ma masło klarowane fabrycznie?
>
> Bo klarujący własnoręcznie różnią się w zeznaniach i obawiam się, że
> niewiele osób klaruje prawidłowo, albo doszukuje się jakichś smaków "skoro
> inni tak mówią, to widocznie i ja to powinienem czuć".
> :)
> Niektóry mówią o smaku lekko orzechowym, co moim zdaniem jest raczej
> dowodem na przypalenie "zanieczyszczeń", których pozbywamy się w trakcie
> klarowania.
> Wskazywanie znów przez innych posmaku grzybowego jeszcze bardziej wskazuje
> na nieprawidłowe klarownie.
> Pytam, bo wprawdzie klarowałem zaledwie kilkakrotnie, ale u mnie masło
> klarowane zawsze było pozbawione jakiegokolwiek posmaku. Zawsze smakowało
> po prostu tłuszczem.
> Do tego stopnia, że nie pasowało np. na chleb - fabryczny smalec miał
> więcej walorów smakowych :)
> Ciekawe, że moje masło klarowane też nie było żółciutkie, jak na zdjęciach
> z linka.
>
>
> Tutaj metoda klarowania opisana przez Ciebie, rzeczywiście chyba lepsza:
> http://www.roik.pl/maslo-uotklarowaneuot-przepis/
> Chyba tej metody spróbuję.
>
Za dlugie gotowanie, wg mnie zupełnie niepotrzebne te wszystkie zabiegi.
Tłuszcz jest tłuszcz - więc bezdyskusyjnie jest lżejszy od wody i pójdzie
do góry, a zanieczyszczenia (białko jest od wody cięższe) pójdą na dno.
Chyba że fizyka się myli.
--
XL
|