Path: news-archive.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!news.interia.pl!not-for-mail
From: Trefniś <t...@m...com>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Majonez domowy z żółtkiem na twardo
Date: Tue, 23 Dec 2014 21:20:04 +0100
Organization: private
Lines: 71
Message-ID: <o...@t...home>
References: <s...@d...example.net>
<9kntwfmdyoay$.1vbetzy9ms55m$.dlg@40tude.net>
<o...@t...home>
<12glpip6uxm2p$.1cn61scljippx.dlg@40tude.net>
<m79o7d$ku0$1@usenet.news.interia.pl>
<1myl8ccnoxrei$.1plk0qyaosue0$.dlg@40tude.net>
<6...@g...com>
<1...@4...net>
<o...@t...home>
<a...@g...com>
NNTP-Posting-Host: dynamic-78-8-14-233.ssp.dialog.net.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=iso-8859-2; format=flowed; delsp=yes
Content-Transfer-Encoding: Quoted-Printable
X-Trace: usenet.news.interia.pl 1419366015 25635 78.8.14.233 (23 Dec 2014 20:20:15
GMT)
X-Complaints-To: u...@f...interia.pl
NNTP-Posting-Date: Tue, 23 Dec 2014 20:20:15 +0000 (UTC)
User-Agent: Opera Mail/1.0 (Win32)
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:360033
Ukryj nagłówki
W dniu .12.2014 o 20:48 czeremcha <1...@g...com> pisze:
> Że tobie nie smakuje...
>
> Czy to takie trudne zauważyć, że różni ludzie mają różne "smaki"? Jeden
> woli to, inny tamto.
Cytuję moje słowa, które wywołały atak:
"Zastanawiam się, jak żółtko na twardo może polepszyć smak majonezu?
Oczywiście każdy ma swoje gusta, ale surowe żółtko jest znacznie
smaczniejsze od tego na twardo!"
_Zaledwie_ zastanawiałem się! Zaznaczyłem też, że każdy ma swoje gusta!
Przedstawiłem swój pogląd - oparty na tym, że cała masa potraw, w których
normalnie stosowane są surowe żółtka - po przekroczeniu temp. ścinania
białka stają się zwyczajnie niesmaczne.
Coś w rodzaju majonezu na żółtku zestalonym jest znany w kuchni (choćby
jako sos tatarski), ale cała masa dodatków odwraca uwagę od posmaku
żółtka. Zresztą w najbardziej klasycznej formie jest ten sos wykonywany na
bazie majonezu z _)_surowych_ żółtke.
Powtarzam - zastanawiałem się, chyliłem czoła przed różnymi gustami - ale
Trefniś do _swojego_ gustu (zgodnego z wielosetletnimi tradycjami
kulinarnymi wielu kuchni!) prawa nie ma, jak widać po dyskusji!
>
> Daj Tomjasowi zrobić i spróbować - dla niego to może być odkrycie
> kwartału. Ja takiego majonezu nie próbowałam i _z chęcią_ spróbuję, żeby
> mieć własną opinię.
Nawet jajecznicę robię półpłynną - ze względu na znacznie wyższe walory
smakowe półpłynnego żółtka.
> Co nie znaczy wcale, że musi to być opinia wiążąca _dla wszystkich_.
Uważaj - nie wystarczy Twoje "każdy ma swój gust" - możesz być zaatakowana
jak głupi Trefniś, choć twierdził to samo.
Który tylko na chwilę wychynął z getta XL-ki.
--
Trefniś
|