Data: 2008-10-05 20:19:22
Temat: Re: Manipulowanie kruchym ciastem
Od: "Alek" <alek67@PRECZ_ZE_SPAMEM.poczta.onet.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "MONI|<A" <moni|<...@p...wp.pl> napisał
>
>> Zagnieść, schłodzić, rozwałkować - do tego etapu jakoś to idzie.
>> A potem trzeba placek przenieść do blaszki i tu zaczyna się kłopot
>> bo ciasto się rozpada, łamie, kruszy. Jak to zrobić żeby
>> rozwałkowany kruchy placek w całości trafił ze stolnicy do blachy?
>> Macie jekieś patenty?
>
> Jak rozwałkujesz ciasto, placek nawijasz na wałek, przenosisz
> i rozwjasz z wałka do formy
Tę technikę znam, ale sprawdza mi się ona tylko w stosunku
do ciast innych niż kruche. Kruchego nie nawinę na wałek
bo przy tej czynności już się rozpada.
|