Data: 2018-05-31 11:16:17
Temat: Re: Margaryny antycholesterolowe
Od: XL <i...@g...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Trybun <c...@j...ru> wrote:
> W dniu 2018-05-29 o 12:57, Stokrotka pisze:
>>
>>> Bo to jest naukowo stwierdzone że tłuszcze zwierzęce są przyczyna
>>> miażdżycy. Na tym się opiera współczesna medycyna.
>>
>> To nie prawda.
>> Holesterol , ten co się odkłada w tętnicy itp, jest produkowany pszez
>> wątrobę.
>> Za dużo tego produkuje wątroba niezdrowa.
>> Tłuszcze np. z prosiaka, są dla niej ciężko strawne,
>> dlatego wtedy gdy jesz prosiaczka, wątroba , jeśli niezdrowa, to jest
>> pszeciążona,
>> nie pracuje poprawnie, obija się, partaczy robotę
>> i produktem ubocznym jej spartoczonej roboty jest holesterol we krwi.
>>
>> Jeśli mamy zdrową watrobę, to mięso zoologiczne jest bardzo zdrowe.
>> Naukowo udowodniono jedynie, że stres powoduje nadmierną produkcje
>> holesterolu.
>>
>
> Prawda i nieprawda. W sprawie cholesterolu medycyna tak właściwie
> dopiero raczkuje. Jak by nie było - w jednym jest zgodna - w przypadku
> zagrożenia miażdżycą wszyscy lekarze zalecają dietę ubogą w tłuszcze
> zwierzęce i mięso.
>
>
Ludzie zawsze jedli mięso, ale do pewnego czasu nie bardzo mieli okazję do
łączenia go z węglowodanami. Po prostu mieli do dyspozycji albo to, albo to
- OSOBNO. Miażdżyca występuje masowo dopiero odkąd węglowodany stały się
łatwo dostępne i są powszechnie spożywane w nadmiarze przy zachowaniu
dotychczasowego spożycia mięsa. Miażdżyca to efekt diety
wysokowęglowodanowej, która w połączeniu z dietą mięsną daje takie skutki.
Więc wg mnie zakaz jedzenia mięsa (czyli też tłuszczu zwierz.) to głupie
zalecenie. Lepiej całkowicie odstawić węgle - żeby nie zachodziło ich
łączenie z tłuszczem zwierzęcym.
--
XL
|